Tarih: 02.06.2022 16:23

Avukatlar hakim huzurunda

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen ve Örgütlü Suçlar Bürosu koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kamuoyunda "hipnoz davası" olarak bilinen davayla ilgili 1’i tutuklu 3 avukatın yargılanmasına başlandı. Duruşmada, sanık avukatlar Musa Öncel, Okan Yılmaz ve Vedat Örnek ilk kez ifade verdi. Fetullah Gülen’in firari avukatı ile tesadüfen tanıştığını anlatan avukat Örnek, örgüt ile hiçbir bağı olmadığını, sadece avukatlık mesleğini yaptığını belirtirken, Musa Öncel ile Okan Yılmaz ise, hakim ve savcılık sınavlarına girdiklerini ancak kazanamadıklarını, eğer örgüt ile bağlantıları olsa bu sınavları kazanmış olmaları gerektiğini söyledi. Mahkeme verdiği ara karar ile Vedat Örnek’in ev hapsinin kaldırılmasına, Ahmet Zeki Üçok’un da müşteki sıfatıyla talimatla ifadesinin alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

 

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasıyla 3 avukat gözaltına alındı. 2009 yılında 12'nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görev yaptıkları sırada resmi belgede tahrifat yaptıkları tespit edilen 3 astsubayın sorgularına girerek hipnozla konuşturmaya çalıştığı iddia edilen emekli Yarbay Gürol Doğan ile, Doğan'ı sorgulamaya katılması için çağıran Hava Kuvvetleri Savcısı Ahmet Zeki Üçok'un yargılandığı hipnoz davasında astsubayları savunan 3 avukata yönelik operasyon yapıldı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyon da 3 avukat gözaltına alındı. Şüpheli avukatlardan Musa Öncel tutuklanarak cezaevine konulurken, avukat Okan Yılmaz adli kontrol ile avukat Vedat Örnek ise ev hapsi tedbiri ile salıverildi. Haklarında 6 yıldır yürütülen soruşturma sonunda şüpheliler hakkında Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan  dava açıldı.

DAVA BAŞLADI

Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde sanık avukatların yargılanmalarına başlandı. Davada sanık 3 avukatta hazır bulundu. Örgüt ile hiçbir alakaları olmadığını iddia eden tutuklu sanık Musa Öncel, “2014 yılında hakimlik ve savcılık sınavına girdim. Eğer, örgüt ile bir alakam olsa herhalde bu sınavı geçerdim. 6 yıldır her gün adliyede ve büromdayım. Hiçbir şekilde kaçmadım. Kaçma girişiminde dahi bulunmadım. Biz, burada çim yerine konuluyoruz. Firari isimler var. Onlar birileri ile tepişiyor günahı biz 3 avukata kalıyor. Maddi anlamda ciddi bir sıkıntı içindeyim. Adli kontrol ile tahliyemi istiyorum” dedi.

HİPNOZ DAVASININ İLK AŞAMASINA YETKİ BELGESİ İLE GİRDİM’

Sanıklardan Okan Yılmaz da örgüt ile hiçbir bağlantısı olmadığını iddia ederek, “2 kez hakim ve savcılık sınavına girdim. Kaymakamlık sınavına girdim. Kaybettim. Elektrik şirketi ve KASKi’nin vekilliğini almak istedim. Eğer, örgüt ile bir bağlantım olsa, tüm bunlar olurdu. Ben iddia edildiği gibi önemli bir isimsen neden bunlar olmadı? Hipnoz davasının ilk aşamasında yetki belgesi ile girdim. Onun dışında hiçbir safhasında yoktum. Baroyu açtırma iddiasını da H.B.’den duydum. Ankesörlü telefondan yapılan aramaların 2’si beni bıçaklayan kişi tarafından yapılmıştır. O tarihte bıçaklanmıştım. Diğer aramaların kim tarafından yapıldığını bilmiyorum” diye konuştu.

Müvekkilinin cezaevinde intihar ettiğini anlatan Vedat Örnek ise, “Müvekkilim başka bir mahkemede gözaltına kaldığı için tazminat almaya hak kazandı. Ben o dönemde müvekkilim ile görüştürülmediğim için yasak sorgu nedeniyle müvekkilimin talimatı ile şikayette bulundum. 2 ayrı savcı tarafından dava açıldı. Benim, savcı, hakim, Anayasa Mahkemesi ile bir işim olmaz. Ben, hayatım boyunca hiçbir hukuksuz eylemin içinde olmadım. İddia edilen basın açıklamasını ben yapmadım. Aidat verdiğim baro yaptı. Ben orada müvekkilim ile görüşemem nedeniyle yaşadığım sıkıntılardan bahsettim. Bu süreçte vekil sıfatı dışında hiç kimsenin ya da kurumun talimatı ile hareket etmedim. Beraatimi istiyorum” ifadelerini kullandı.

GÜLEN’İN FİRARİ AVUKATI İLE GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASI

Fetullah Gülen’in firari avukatı ile görüştüğü iddiaları hakkında da savunma yapan Örnek, “Söz konusu avukatı Talas’ta bire kışla önünde tesadüfen tanıdım. Müvekkilim ile 2 gündür görüşemediğimi orada ki askeri personele söylediğimde o da arkamdan ‘avukat bey bende 4 gündür görüşemiyorum’ dedi. O nedenle tanıdım. Daha önce tanımazdım” cevabını verdi.

 


ASTSUBAYLAR, ALBAY VE YARBAY'I HİPNOZ VE İŞKENCEYLE SUÇLAMIŞLARDI

O dönem Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen hipnoz davasında davacı astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ, kendilerine hipnozla işkence yapılarak sorgulanmak istendiklerini iddia etmişti. 12'nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nda evrakta tahrifat yaptıkları iddiasıyla hipnoz ve işkenceyle konuşturmaya çalıştığı iddiasıyla yargılanan Gürol Doğan ile Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok bu davadan ceza almıştı. Eski Hava Kuvvetleri Savcısı Ahmet Zeki Üçok 7 yıl 5 ay hapse mahkum edilirken, Yarbay Gürol Doğan'da yine 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —