ERÜ’DEN BÜYÜK BAŞARI
Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses’in yürütücülüğünü üstlendiği WETDNA Projesi,2024 TÜBİTAK ERC Projesi kabul edilerek208 üniversite arasında birinci oldu ve 2 milyon Euro’luk ödül kazandı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Altun, ödülün mimarı Prof.Dr. Mustafa Serdar Önses’i kutlayarak, “Bu proje dünyada en zor projelerin en başında geliyor. Yani bizim bu projemiz 208 üniversite arasında birinci oluyor. Ayrıca Üniversitemiz bu projeyle dünya çapında ödül alan 3.üniversite arasına girdi. Dolayısıyla bizim hedefimiz ve çıtamız da yükseldi dedi.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Altun, bir basın toplantısı düzenleyerek, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses’inProjesine Avrupa Araştırma Konseyi (ERC)’nden 2 Milyon Avroluk destek geldiğini söyledi. Prof.Dr. Önses’i kutlayan Rektör Altun,, şunları kaydetti.”ÜniversiemiNanoteknoloji Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses’in “DNA EncodedOmniphobicity” isimli projesi, Avrupa’nın en prestijli bilimsel kurumu olarak kabul edilen Avrupa Araştırma Konseyi (EuropeanResearchCouncil, ERC) tarafından 2 milyon Avro tutarlı bütçe ile desteklenmeye layık görüldü. Tek yürütücü kuruluş olarak Erciyes Üniversitesi’nin yer aldığı proje, bazı ilkleri de barındırmaktadır. Erciyes Üniversitesi tarihinde ilk ERC projesi olma özelliğini taşıyan proje, yine ilk kez İstanbul ve Ankara dışında yer alan bir üniversiteye verilmiş oldu. Öncül araştırma projeleri kapsamında desteğe layık görülen WETDNA projesi ile Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses karmaşık yüzey ıslatma özelliklerini kontrol etmek için genetik bilgi taşıyıcısı olan DNA'yı kullanarak yeni bir yaklaşım keşfetmeyi hedefliyor. DNA güdümlü ıslatma olaylarını yöneten ilkelerin anlaşılmasının, kodlanmış yüzeyler, akıllı kaplamalar, sahtecilik önleyicilik, giyilebilir sensörler ve tıbbi teşhis gibi bir dizi alan ve teknoloji için yüksek temel ve uygulama değeri olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin arayüzünde bilgi üretmesi beklenmektedir. 2014 yılında TÜBİTAK 2232 programı kapsamında ülkemize dönüş yapan, 2016 yılında Türkiye Bilimler Akademisi-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne ve 2020 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. ÖNSES’in proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir. ERC, öncül ve en özgün araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek olan bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirerek fonlamaktadır. Kararlar, ERC Bilim Konseyi’nde bulunan bilim insanları tarafından alınmakta, değerlendirmeler de yine alanında söz sahibi bilim insanları tarafından yapılmaktadır. ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya verilmektedir. ERC’nin amacı ulusal programlarla fonlanması genellikle zor olan büyük bütçeli ve yüksek riskli/yüksek kazanımlı öncül akademik araştırma projelerine kaynak sağlamaktır. ERC proje yürütücüleri bugüne kadar 14 Nobel Ödülü, 7 Fields Madalyası, 11 Wolf Ödülüne layık görülmüştür. “
Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses’de konuşmasında bizim bu projemize destek veren ve birinciliği elde etmemize vesile olan başta rektörümüz Fatih Altun olmak üzere üniversitemiz senatosuna yürekten teşekkür ediyorum dedi. Önses, bu projemiz ve aldığımız 2 milyon avroluk destek bizi dahadaşevklendirdi. İnşallah daha nice birinciliklere koşacağız dedi. Konuşmaların ardından Rektör Altun, projenin mimarı Prof.Dr. Mustafa Serdar Önses’e teşekkür plaketi taktim etti. Haber: Mehmet Yılmaz