MUSTAFA CENGİZ


ZORU KİM KOLAY YAPACAK?

Hatay’da geride kalan 4 haftada aldıkları 7 puan ile dikkat çeken ve Türk futbolunun renkli iki siması Hikmet Karaman ile Ömer Erdoğan’ın zorlu bir buluşması var yarın saat 19.00’da. İki teknik adamda formda. Uzun soluklu lig maratonu için tam kapasite hazır olmasalar da iki takımda iyi oynamaya gayret ediyor. FIFA ülkeler sıralaması açıklandı. Türkiye, 41. sırada yer aldı. 2021 yılında Türkiye'nin sıralamadaki değişimi. Şubat: 32, Nisan: 29, Mayıs: 29, Ağustos: 39 ve Eylül: 41 Özetle… Hala bu ülkede birileri küpünü doldursun diye “Sınırsız Yabancı Serbest Bırakılsın” türküsü söylüyor. Yazıklar olsun…


Hatay’da geride kalan 4 haftada aldıkları 7 puan ile dikkat çeken ve Türk futbolunun renkli iki siması Hikmet Karaman ile Ömer Erdoğan’ın zorlu bir buluşması var yarın saat 19.00’da.

İki teknik adamda formda.

Uzun soluklu lig maratonu için tam kapasite hazır olmasalar da iki takımda iyi oynamaya gayret ediyor.

Milli maç öncesi ve dönüşü aldıkları galibiyetler şu an için rakiplerinden bir adım önde olduklarına dair önemli göstergeler.

Bu da yarın oynanacak olan maça daha da büyük bir anlam yüklüyor ve futbol adına sahada daha da pozitif düşünen iki takım olacağına dair de olumlu sinyaller veriyor maç öncesinde.

SEYİRCİ RAKAMLARINA DAİR

Geride kalan 4. Hafta itibarı ile yüzde 50 kapasite üzerinden Kadir Has stadyumuna 16.432 seyirci alımı kapasitesi sonrasında Yukatel Kayserispor-Kasımpaşa maçını 2267 seyirci takip etti.

Yukatel Kayserispor ile Adana Demirspor arasında oynanan Süper Lig maçını 2349 taraftar izledi.  

2500’ü bile göremiyoruz maalesef.

Bu takımın lige motivasyonu bağlamında ciddi bir eksiklik aslında.

Umarım ilerleyen haftalarda bu sıkıntı bir şekilde giderilir ve taraftar Şehrin takımını daha çok sahiplerin ve katkı sağlar.

Bu konuda Fenerbahçe açık ara lider durumda.

Sivasspor maçını 21620 Seyirci takip etti.

Fatih Karagümrük 283 taraftar ile tribünün en fakiri.

SON İKİ HAFTANIN KAZANANLARI

Evinde Alanyaspor’u 6-0 yendikten sonra milli araya giden ve dönüşte de deplasmanda Çaykur Rizespor’u 0-2 ile geçen Hatayspor ile Başakşehir’i deplasmanda 0-1 yenen ve evinde de Kasımpaşa’yı 2-0 geçerek son iki haftasını 6 puanla kapatan iki takım bu hafta Hatay’da kozlarını paylaşacaklar.

İki takımda 7 puanlı ve son iki haftada kaybetmediler yani bir anlamda “Seriye bağlayan” iki takımın randevusu var yarın saat 19.00’da

Son deplasman maçında Rize’de 0-2 kazanan ve milli maç öncesinde de evinde Alanyaspor’u 5-0 yenen Güney temsilcisi Süper Lig’in 2. haftasında Hatayspor deplasmanda karşılaştığı Galatasaray’a 2-1 mağlup olurken sezona evindeki 1-1’lik Kasımpaşa maçı ile “Merhaba” demişti.

Temsilcimiz Yukatel Kayserispor ise Altay önündeki 3-0’lık deplasman mağlubiyeti ile girdiği yeni sezonda Teknik Direktör Yalçın Koşukavak ile yolların ayrılması akabinde Hikmet karaman ile Adana Demirspor 1-1 beraberliği ve arından Başakşehir deplasman 0-1 ve Kasımpaşa iç saha 2-0’lık galibiyetlerle 7 puana ulaşmasını bildi.

3. DEPLASMANIMIZ

Geride kalan 4 hafta sonrasında sezona başladığımız 3-0’lık Altay mağlubiyeti ardından evimizdeki 1-1’lik Adana Demirspor beraberliği sonrasında milli maç öncesi deplasmandaki 1-0’lık Başakşehir vurgunu ardından 5. hafta itibarı ile Hatayspor ile 3. deplasmanımıza çıkıyoruz.

8 Eylül itibarı ile sona eren transfer dönemi akabinde en ciddi sınavımızı geçen hafta evimizde Kasımpaşa önünde vermiştik.

Şimdi deplasmanlarda ne yapabileceğimize dair bir başka sınav var önümüzde ve kendi kulvarımızdaki ciddi bir takımla oynayacağız.

KAZANAMIYORSAN KAYBETME…

Futbolda klasik bir felsefe vardır.

“Kazanamıyorsan, kaybetme!”

Bu felsefe doğal olarak futbol kalitesini düşürür, rakibi kitlemeye, oynatmamaya dair bir futbol realitesidir.

Geçtiğimiz günlerde yazdık.

Kayserispor-Kasımpaşa maçında nerede ise 45 dakika top oyun dışında kalmış.

İnşaallah Hatay’da benzer bir futbol fakirliği daha yaşanmaz her iki takım adına da.

1 Puana oynayan teknik adamlar için en büyük geçer akçedir.

Takımına kazanmaktan önce kaybetmemeyi ilke edindiren teknik adamların “Nasıl olsa bir gol buluruz!” mantığı Türk futbolunu son dönemlerde içinden çıkılmaz girdaplara sevk eden en önemli mentalitelerden birisidir.

Bu oyun felsefesi takımı boğar.

Stres yapmanıza, streste doğal olarak hatayı doğurur.

Kimilerine göre ise çağdışı bir yaklaşımdır.

KİM NE KADAR KOŞUYOR?…

Geçtiğimiz gün bu konuya göndermeler yapmıştık.

Haftanın en çok koşanı 119.505 Km ve yüzde 17 Koşu ve 1.3 Km depar ile haftanın birincisi oldu. Üç takım (Başakşehir-Alanyaspor-Galatasaray)’ın 118 Km koştuğu sıralamada Kayserispor, 4. Hafta koşu mesafelerinde ligde 19. oldu. Sarı kırmızılılar 107.055 Km koşarken, Yüzde 14 Koşu ve Yüzde 1.4 Km Depar ile dikkat çekti.

Yarınki rakibimiz Hatayspor ise sıralamada 12. Sırada ve 112.448 Km ve Yüzde 17- Yüzde 1.1 ile dikkat çekti.

Yani maç öncesinde Hatayspor’un bize göre 5 Km’lik fazla koşusu ve üstünlüğü söz konusu.

ÖMER ERDOĞAN GERÇEĞİ

Türk futbolu için önemli bir kazanç.

Beyefendiliği ile dikkat çeken önder bir isim.

Ayakları yere sağlam basan konuşmalar yapıyor.

Başarısı da ortada.

İkinci sezonunda Hatayspor’da güzel işler yapıyor.

Futbol oynadığı dönemlerdeki performansı, kaptanlığı, efendiliği ile dikkat çekti.

Gelecek adına Hatayspor’da ki geçen sezon erdiği sınav ve bu sezon vereceği sınav önemli bir katkı sağlayacak kendi adına da teknik adamlık kariyerinde.

Alanyaspor önündeki 5-0’lık galibiyet önemli idi bu sezon bağılamında.

Bundan sonrası mı?

Kayserispor maçı önemli ip uçları verecektir gelecek adına hem kendisi hem de takımı adına.

HATAY TRANSFERDE NE YAPTI?

Gelenler: Samuel Ayomide Adekugbe (Valerenga), Abdullah Yiğitler (Amed Sportif Faaliyetler), Sadık Baş (Eyüpspor), Bülent Cevahir (Yeni Malatyaspor), Saba Lobjanidze (MKE Ankaragücü), Burak Öksüz (Sakaryaspor), Simon Falette (Hannover), Ayoub El Kaabi (Wydad), Kamil Ahmet Çörekçi (Trabzonspor), Fatih Kuruçuk ( Fatih Karagümrük), Onur Ergün (İstanbulspor), Taylan Özgün (Adıyaman 1954), Bertuğ Özgür Yıldırım (Sarıyer), Osman Şahin (Ofspor), Mehdi Boudjemaa (Guingamp), Dylan Saint-Louis (Troyes), Emre Çolak (Kulüpsüz) Gidenler: Aaron Salem Boupendza (El-Arabi), Selim Ilgaz (Manisa), Mesut Çaytemel (76 Iğdır Belediyespor), Osman Şahin (İskenderunspor), Soner Örnek (76 Iğdır Belediyespor), Rayane Aabid (Yeni Malatyaspor), Yusuf Abdioğlu (MKE Ankaragücü), Akın Alkan (MKE Ankaragücü), Abdurrahman Canlı (Beypiliç Boluspor), Samed Karakoç (Şanlıurfaspor), Ekrem Kılıçarslan (Gaziantep), Josef Akomadi (Kulüpsüz), Pablo Santos (Kiralıktan döndü), Alexandros Katranis (Kiralıktan döndü), Youssouf Kone (Kiralıktan döndü), Jean Claude Billong (Kiralıktan döndü), David Akintola (Kiralıktan döndü)

HATIRLATMA…

Ergin Ataman: Bir ümit milli takımı teknik direktörünün gelip Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına geçmesi bana göre Türk futbolunun aşağılanmasıdır.”

Kadir Çetinçalı, "Rıdvan Dilmen TRT’den yılda 8,5 milyon TL kazanacakmış. Yani 1 milyon dolardan fazla. Yani ayda 80 bin dolardan fazla.  Yani ayda 830 bin TL’den fazla. Yiyin ağalar yiyin beyler aksırıncaya tıksırıncaya kadar yiyin."

Beşiktaş, son 8 sezonda Türk takımları içinde Şampiyonlar Ligi'nde bir maçta en çok koşan / en çok mesafe kat eden Türk takımı oldu. (114.7)

Bu da şampiyonlar liginden: Şampiyonlar Ligi'nin ilk haftasında koşu mesafesi en fazla olan futbolcular. Carrasco 13.4, Taremi 13.4, Kondogbia 13.3, Otavio 13.3 Kimmich 12.5, Dahoud 12.4, Gimenez 12.3, Llorente 12.3, Thill 12.2, Corona 12.1, Pjanic 12.0, Josef 12.0(km)

SENDE DAHA İYİSİNİ YETİŞTİR…

Fatih Karagümrük başkanı eski Kayserispor menajeri Süleyman Hurma: "Yabancı oyuncu kısıtlaması rekabeti azaltacaktır.

Büyük kulüpler ile Anadolu takımlarının arasındaki fark artacak.

Bulduğumuz iyi yerli oyuncuları alamayacağız.

Bulduğumuz oyuncuları da elimizden kaptıracağız." diyor.

Güzel bir tespit.

Yabancı pazarında istediğimiz rakama istediğimiz alalım gerekirse satıp kazanalım ama yerli oyunculara gelince onları sadece izleme komitesi aracılığı ile üç bey liraya bulalım ama yetiştirmek için emek harcamayalım, alt yapıya yatırım yapmayalım.

Ne güzel mantık.

Ondan sonrası malum.

Milli takım yerlerde.

Türk takımlarının Avrupa başarısı ortada.

Sözüm ona Türk futbolu gelişiyor…

ACITAN GERÇEKLER...

FIFA ülkeler sıralaması açıklandı.

Türkiye, 41. sırada yer aldı.

2021 yılında Türkiye'nin sıralamadaki değişimi.

Şubat: 32, Nisan: 29, Mayıs: 29, Ağustos: 39 ve Eylül: 41

Özetle… Hala bu ülkede birileri küpünü doldursun diye “Sınırsız Yabancı Serbest Bırakılsın” türküsü söylüyor.

Yazıklar olsun…