FARUK ERGAN


UTANILACAK İŞLER…..!


Günlük yaşantımızın hemen hemen her alanında, Siyasette, Kamuya açık yerlerde, sokakta, ticarette ve beşeri ilişkilerde olup bitenlere bakınca görüyoruz ve diyoruz ki bunlarda hiç utanacak yüz yok? Onursuz davranış veya gülünç duruma düşülmesi gereken bir yaşam biçiminden üzüntü duymak, sıkılmak, çekinmek ve toplumun içine çıkamama gibi bir anlayış olmaz mı? Yüzünün derisi o kadar nasırlaşmış ki, ne söyleseniz, ne kadar dışlasanız, çuvaldızla bile iğneleseniz adamın canı acımıyor.

Çeşitli mesleklerden o kadar çok tanıdıklarım var ki, içine düştükleri olumsuzluktan kurtulmak veya istemeyerek yarattığı sevimsiz sonuçları telafi etmek için gösterdikleri çaba takdire şayan ve kayda değer bulunmalıdır. Bunun yanı sıra bulunduğu ortamı talan eden, elinden geldiğince yıkıcı davranışlar sergileyen, yaptığı davranışlardan dolayı yüzü kızarmayan atanmış ve seçilmişler gayet keyifli bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar.

Bir Gazeteci veya bir araştırmacı insanların veya kurumların yapıp gizledikleri bir hatayı açığa çıkartmak için günlerce mesai harcıyor, elde ettiği sonucu tam Adli makamlara taşıyacakken gizli bir el uzanıyor ve deniliyor ki, burnunu bu işlere sokma. Bir başka menfaat grupları da bu çalışmaya destek verecek yerde köstek oluyor ve olay yargıya taşınamadan, doğrumu değimli bilinemeden örtbas ediliyor. Gerçekleri ortaya koymak isteyenler, gizli tutmak isteyenlerden daha çekingen ve korkak davrandıkları için, sanki utanılacak bir iş yapmış psikolojisine giriyor ve korkarak ahlaksızların ekmeğine yağ sürmüş oluyor. Utanması gereken asalaklar, utanmaz olmaktan itibar gördüğü müddetçe daha çok ah vah deriz.

İnsanlığı rahatsız etmek ve haklarını gasp etmek, Doğayı yakmak ve kamuyu talan etmek, emanete ihanet etmek, çocukları ve kadınları taciz etmek, siyasi veya ticari rakibine hakaret etmek, toplumların dini inancına ve kültürüne küfür etmek ve Devlete olan görevlerini savsaklamak, sende utanma duygusu uyandırmıyorsa, ben insanım demek bedenine bol gelir. Hayatım boyunca emek verilen, hak edilen hiçbir işin utanılacak iş olduğunu düşünmedim. Ekmeğini taştan çıkartan her insana hayranım, yeter ki alın teri ile kazanılsın ve vergilendirilsin. Çok şükür hayatımda utanılacak ve yüz kızartıcı bir iş yapmadım.

Utanmak asaletine sahip olmanın ve utanılacak duruma düşmemenin tek bir çaresi vardır. Ahlaklı olmak.