MUSTAFA CENGİZ


TÜRKİYE YENİDEN SIÇRAR MI?

YATIRIM ARAÇLARINDA NE KAZANDIRDI?


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 'Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı 2020' araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Bu değerlendirmeye göre Kayseri adına sevindirici ekonomik veriler var.

İlk 1000 ihracatçı listesinde 21 Kayseri firması yer aldı.  

İHRACATTA REKOR KIRDIK

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, her türlü zorluğa rağmen üretime ve ihracata ara vermeden devam ederek listeye giren firmaları kutlayarak başarılarının devamını diledi.  
 Başkan Büyüksimitci, bir önceki yıl  listede 18 firmanın yer aldığını hatırlatarak, “Türkiye'nin ilk 1000 İhracatçısı listesinde 2019 yılı itibarı ile 18 firmamız vardı, bu sene 21’e yükseldi. TİM tarafından açıklanan listede 16 firmamız görünüyor ancak, İhracatçılar Meclisi listesinde yer almayan ve Serbest Bölgemizde faaliyet gösteren 5 firmamız daha var. Bunlarla birlikte ilk 1000’de Kayseri’den toplam 21 firmamız yer almış durumda” dedi.

HEDEF 3.5 MİLYAR DOLAR
Büyüksimitci, “Geçen yıl yaşanan bütün güçlüklere rağmen Kayserili sanayiciler olarak üretmeye ve ihracat yapmaya devam ederek, 2 milyar 600 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik ve tüm zamanların rekorunu kırdık. Bu yılda inşallah hedeflediğimiz 3,5 milyar doları yakalamak için gayret sarf ediyoruz. 2021 yılının başından beri ihracatta gösterdiğimiz güçlü performansın artarak devam ettiğini görmek bize ayrıca moral ve motivasyon kaynağı oluyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışla hedefimize adım adım adım ilerliyoruz” diye konuştu.
GÜVEN ÇAĞRISI YAPTI

Öte yandan OSB Başkanı Tahir Nursaçan, Türkiye ekonomisine güven çağrısı yaptı.

Nursaçan, “Maliyetlerdeki artışa, enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen, başta büyüme ve ihracat olmak üzere makro ekonomik değerlerdeki yükseliş, yeni bir dönemin habercisi. Elbette zor bir dönemden geçiyoruz. Hem vatandaşlarımızın geçinme konusunda sıkıntıları var, hem de iş aleminin önünde maliyet kaynaklı zorluklar var. Ancak, Türkiye’nin sahip olduğu deneyim, yüksek potansiyel ve enerji her türlü zorluğu yenecektir. İhtiyacımız olan tek şey birazcık sabır” dedi.

YENİ BİR SIÇRAMA İÇİN…

Nursaçan, Türkiye ekonomisinin verilerinin doğru okunması halinde, ülkenin büyük bir sıçrama yapmak için güç topladığının açıkça görüleceğini kaydederek,  “2021 yılının yüzde 9 büyüme ile geçileceğinin ayak sesleri gümbür gümbür duyuluyor. Son bir yıllık ihracatımız 207,5 milyar dolara ulaştı. Yılı da inşallah 210 milyar dolara yükselerek tamamlayacağız. İstihdamda artışın çok önemli sinyalleri var. Piyasaların dört gözle beklediği faiz indirimlerinin ise, ilk Merkez Bankası toplantısında çıkacağına dair güçlü işaretler var. Bütün bunları, ekonomimizin yeni bir sıçrama için güç topladığının işaretleri olarak değerlendiriyorum. Benim tezimin ve sözlerimin dayanağı, Türkiye’deki 353 Organize Sanayi Bölgesi’ndeki olağanüstü pozitif gelişmelerdir. OSB’lerimizdeki tesislerimiz yatırım, büyüme ve istihdam konularında sessiz sedasız destan yazıyorlar” diye konuştu.
ÖNEMLİ TOPLANTI BUGÜN…

Nursaçan’ın bahsettiği Merkez bankasının faizlerle ilgili önemli toplantısı bugün.

Alınacak olan karara göre herkes kendine yeni bir pozisyon belirleyecek şüphesiz.

Bu arada Dünyanın en ucuz iş gücünün Türkiye’de olduğu ortada.

Zira 320 Dolarlık Çin’i bile geride bırakan Türkiye’nin 310 Dolar seviyesindeki rakamlar ile hatta Suriyeli faktörü ile de kayıt dışı ekonomi ile bunun altında olduğu da zaman zaman konuşulan bir gerçek.

Çin’de bir firmanın batarak piyasalara 350 Milyar Dolarlık bir Domino etkisi yapmasının beklendiği şu günlerde Dolar ve Euro bazında beklentiler bir hayli kritik.

Kayseri’nin yıllık ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğu günlere nazaran önemli bir artış ile 3.5 milyar doları hedeflediği şu günlerde Türkiye’nin kazanımları, Sanayicinin kazanımlarının çalışana da yansıması hiç kuşku yok ki Zam Furyası’nın tam gaz sürdüğü bir ortamda daha çok paylaşımcı ve daha adil bir düzen sağlayacaktır.

**

YATIRIM ARAÇLARINDA NE KAZANDIRDI?

Geçtiğimiz aya dair TÜİK’in verilerine göre Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu.

Bu aya dair veriler hiç kuşku yok ki Merkez bankasının 8.5 ay içerisinde değişen 3 maliye bakanı sonrasında artış ya da sabit kalma beklentilerine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talepleri de dikkate alınarak indirdiği 1 puan ile gelinen süreçte ilginç gelişmeler yaşatacağı kesin.

Dolar ve Euro’daki kıpırdanma akabinde önümüzde günlerde Ekonomiyi yine kırılgan günler bekliyor.
VERİLERE DAİR…
En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,31, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %3,98 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,93, mevduat faizi (brüt) %1,37, Amerikan doları %4,19, Euro %4,72 ve külçe altın %5,17 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS %0,68 ve mevduat faizi (brüt) %0,24 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; Amerikan doları %2,63, Euro %3,16 ve külçe altın %3,62 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

DİBS, üç aylık değerlendirmede; TÜFE ile indirgendiğinde %0,08 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %4,11 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,80, TÜFE ile indirgendiğinde ise %6,91 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

DÖVİZ VE DİĞER VERİLER…

Altı aylık değerlendirmeye göre Amerikan doları; TÜFE ile indirgendiğinde %10,04 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %3,19 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %23,76, TÜFE ile indirgendiğinde ise %13,34 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; TÜFE ile indirgendiğinde %10,46 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olurken; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %9,48 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir.

YILLIK BAZDA NE OLDU?

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan doları %19,95, Euro %20,38, mevduat faizi (brüt) %24,84, DİBS %26,69 ve külçe altın %27,92 oranlarında yatırımcısına kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde Amerikan doları %2,31, Euro %2,84, mevduat faizi (brüt) %8,29, DİBS %10,54 ve külçe altın %12,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirmiştir.

BUNDAN SONRASI MI?

Yıl bitiyor, herkes pozisyon kapatmanın derdinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enflasyonun nedenini yüksek faiz olarak görürken, zamların sebebini de bilindiği gibi 5 büyük markete bağlamıştı.

Geçtiğimiz yıl Patates-Soğan’ın ortaya çıkarttığı ekonomik dalgalanma bu kez karşımıza Marketlerin işbirliği şeklinde ve ağır zamlarla çıkmış oldu.

2021 Yılının pandemi ile yoğrulan ve yorgunlaşan onlarca farklı problemle mücadele etmek zorunda kalan Türkiye’sini önümüzdeki günlerde Kar-kış-kıyamet senaryoları ile başka türlü zorluklar bekliyor.

Rabbim hepimizin yardımcısı olsun inşallah…