NEBAHAT ERDOĞAN


TREN...

Sanırım bu Tren mevzusu deyince sizler son yıllarda Kayseri’nin başına dert olan “Hızlı Tren” zannettiniz. Evet bu konuya giriş için biraz nostalji yapacağız. Benim bugün sizlere aktaracağım tren mevzusu öncelikle gurbetçilerin ilk tren seferlerine dair. Sonra bizim hızlı Tren mevzusuna gireceğiz.


Sanırım bu Tren mevzusu deyince sizler son yıllarda Kayseri’nin başına dert olan “Hızlı Tren” zannettiniz.

Evet bu konuya giriş için biraz nostalji yapacağız. 

Benim bugün sizlere aktaracağım tren mevzusu öncelikle gurbetçilerin ilk tren seferlerine dair.

Sonra bizim hızlı Tren mevzusuna gireceğiz. 
Yani 1964-65’te başlayan Türklerin Almanya çıkarmasına dair. 

Bir çoğumuzun sanırım eşi, dostu, akrabası bu yolla halen gurbetçi olarak başta Almanya, Hollanda, Fransa olmak üzene Avrupalı olmuştur. 

Hatırlarsınız…

“Almanya treni kalkıyor gardan

 gönül ister mi hiç ayrılmak yardan” 

Ferdi Tayfur’un 1970-1980 dönemlerinde meşhur türküsüydü…tam gurbetçiler için bestelenmiş melodiydi ve herkesin dilindeydi.

Türkiye’den Almanya’ya iş için gidenlerin sayısı her geçen gün artıyordu, oraya gitmek çok cazip hale gelmişti, öyle ki izine geldiklerinde bayağı bir forsları olurdu. Giyim kuşam değişir mahalle meraklıları “Almanya’dan geldi” derlerdi. Evini barkını bırakan, kızını, oğlunu evlendirerek gönderenlerin sayısı da arttıkça artıyordu.

GURBETÇİLİĞİN BAŞLAMASI

Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir süreçten geçtiği dönemde Almanya’dan gelen işçi talebi ülkenin iktisadi açıdan rahatlaması, işsizliğin azaltılabilmesi ve döviz girdisinin arttırılabilmesi için bir fırsat olarak görülmüş, Almanya’ya işçi gönderilmesine karar verilmiştir. 

30 Ekim 1961’de Almanya ile işçi gönderilmesine dair bir protokol imzalanmış ve toplu işgücü göçü bu protokol çerçevesinde olmuştu. Almanlar işçi taleplerini ve teminini İstanbul’da kurdukları Alman İrtibat Bürosu vasıtası ile gerçekleştirmişlerdir. Dönemin sonlarına doğru Almanya’ya işçi göçünde bir nebze olsun azalma yaşanmış, ancak bu azalmaya rağmen 1964 ve 1965 yıllarında Almanya’ya en çok işçi gönderen ülke Türkiye olmuştur.

Bu arada Türkiye’den gurbete giden ilk jenerasyondan sonra şu anda 3. Jenerasyon Avrupa’da ve Dedeler, babalar, çocuklar ilginç bir döneme girmiş durumda.

Ne tam Avrupalı, ne de tam manası ile Türkler.

Ortaya çıkan kayıp bir nesil de var işin acı tarafı…

HIZLI TREN GELİR Mİ OLA?!...

Kısa bir hatırlatma sonrası nereden çıktı şimdi bu gurbetçilik diyeceksiniz…

O dönemde trenler günlerce yol alırdı, gece gündüz tıngır mıngır gidilirdi, ee o zamanların trenleri ağar abiydi… şimdi teknolojinin hızına yetişilemiyor biliyorsunuz ışık hızı gibi birkaç saatte istediğiniz yere gidebiliyorsunuz, yani gurbetinde eskisi gibi gurbetçiliği kalmadı sanırım.

Trenle hiç yolculuk etmedim ama birazda keyifli geçiyordur diye de düşünüyorum. 

Evet teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi, gitmek istediğimiz yerlere kısa sürede ulaşmamızı sağladı. 

Kayseri’de yılan hikayesine dönen hızlı tren ile ilgili tarihler değiştikçe değişti.

Müjdeyi verdikleri tarih yanlış hatırlamıyorsam 2015 yılları idi.

Yani dokuz yıl önce ha geldi ha gelecek diye müjde vererek dillendirdikçe dillendirdiler. 

Müjde  Ankara-Kayseri arası bir buçuk saat olacak.

Müjde ihalesi yapıldı.

Müjde hızlı trene para bulundu.

Müjde hızlı trene 2026 da bineceğiz.

Öyle hızlı gelişti ki biz hızına yetişemedik vallahi.

Bu konu seçim dönemlerinde oy avcılığı yapmak için iyi bir koz olarak kullanıldı adeta.

Müjdeler havada uçuştu yıllar geçti, vatandaş hızlı tren bekliyor malum Ankara-Kayseri arası bir buçuk saat olacak ya, bir turlayıp gelelim diye düşünenler var ama hevesleri kursaklarında kaldı. 

Tren gelir hoş gelir ley ley limi limi ley
Odaları boş gelir limi limi güzel gel bize” 

Bu konuda renkli kimliğe sahip olan abimiz, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli ALTINKAYA köşe yazılarında ve katıldığı programlarda “hızlı trenin Kayseri’ye geldiğini görmeden ölürsem gözüm açık gider” demişti. Veli abimiz hızlı trenin geldiğini görmeden hayata veda etti.  Buradan ölümünün 3. Yılında Veli ALTINKAYA abimizi rahmetle anıyorum.

Hızlı trenin akıbeti belli olmamakla birlikte, yeni tarih 2028 gel de kara tren türküsünü söyleme şimdi…

“Kara tren gelmez mola düdüğünü çalmaz mola

Gurbet ele yar yolladım mektubumu almaz ola”

Bu melodiler anlamı büyük melodiler, hızlı treni beklerken listelere birinci sıradan girerek hit şarkımız olacak gibi,

görünen o ki hızlı treni Kayseri’de türkülerle bekleyeceğiz. Sürenin durumuna göre de yeni türküler yakılabilir…

MAHMUT ARIKAN NE DEMİŞTİ?

Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan; Saadet Grubu yaptığı konuşmasının gündeminde Kayseri hızlı tren de vardı.

Kayseri’ye 15’ten fazla Hızlı Tren müjdesinin başta seçim dönemleri olmak üzere verildiği de bir tevatür. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe maratonunda Kayseri Milletvekili Mahmut ARIKAN; Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesinde Dış Kredi onayı gerçekleşmiş olup, yükleniciye yer teslimi yapılmıştır. Şantiye kurulumları tamamlanmış, farklı noktalarda fiilen iş başlamıştır. Projenin 2028 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır'. Bizim hikayenin vuslatı şimdilik 2028'e ertelendi" dedi.