MUSTAFA CENGİZ


TAM GAZ BİR TEMPO…

Tüm camia olarak ileriye daha da umutla bakan Yukatel Kayserispor’da sakat oyuncularında düzelerek kadro zenginliğinin daha da geniş bir perspektife ulaşması bir başka sevindirici haber.             Bu arada Pandemi sürecinde takımlara tanına 5 oyuncu değişikliği hakkı aslında ciddi bir piyango. İyi değerlendirebilirseniz bir anlamda 3 puan için Bonus bile denilebilir. Rakibi iyi etüd eden, kadro dizaynını buna göre yapan, oyunu iyi okuyan ve doğru değişiklik yapan teknik adamın kenardaki yüzde 15-20’lik katkısı bir anda yüzde 30-35’lere tırmanabilir. Bu da tecrübe ile sabit…


Pandemi sürecine rağmen sportif alanlardaki tempo bir anda Tam gaz bir tempoya dönüştü.

Avrupa şampiyonası ve Japonya Tokyo Olimpiyatlarının ardından geldiğimiz nokta her ne kadar federasyonlar bazında seyirci ile ilgili kısıtlama yüzde 50 kapasitede olsa da şu anda takımların temposu yüzde yüze yakın nerede ise.

Liglerin başlamasının ardından Şampiyonlar ligi, UEFA ve Ziraat Türkiye kupası ile birlikte bir çok takım üç kulvarda birden varlığını ispat etmeye çalışacak.

Yani iyi bir performans ile Şampiyonlar ligi, Türkiye kupası ve lig ile birlikte Beşiktaş bu sezon en kötü ihtimalle 50-55 maç üzerine çıkabilir.

Yukatel Kayserispor için lig ve Ziraat Türkiye kupası iki farklı kulvar ve şimdilik bu kadro dizaynına göre yeterli sanırım. Bu da yaklaşık 40-42 maç demek.

KESTİRMEDEN AVRUPA…

Sakatların dönmesi ve takıma yeni katılanların uyum süreci bağlamında aslında kupa maçları lig öncesinde nerede ise hazırlık maçı oynamayan ve çok sayıda transfer yapan takımlar açısından kelimenin tam anlamı ile ilaç aslında.

Eğer iyi bir uyum armonisi yakalarsanız ve kadronuzdaki oyuncuları iyi değerlendirebilirseniz 7-8 maçta da final bile oynamanı içten bile değil.

Yani bir anlamda Avrupa’ya gitmenin en kestirme yolu Türkiye kupası.

RAKAMLARA DAİR

Dün yazdım.

Transfermarkt.com.tr Kayserispor'un sezon başı transferleri ile ilgili ilginç bir istatistik yayınladı. Rakamlara göre sarı kırmızılı takımın sezon başı itibarı ile yaptığı yeni transferlerin piyasa değeri yaklaşık 25 Milyon Euro buluyor. Bu rakamların afaki olduğunu söyleyenler hiçte azımsanamayacak kadar az değil.

Kaldı ki bu rakamlara göre satış yapmanız da mümkün değil doğal olarak.

Ancak futbolla ilgilenenlere fikir vermesi bağlamında ilginç bir değerlendirme.

14. SIRADA YER ALIYORUZ

Transfermarkt.com.tr’de sıralamada 14. sırada yer alan Kayserispor 27.75 milyon Euro olarak dikkat çekiyor.

Sarı kırmızılı takımın eldeki mevcutlarla birlikte kadrosunun piyasa değerine dair yapılan değerlendirmeler genelde 30-35 Milyon avro arasında gidip geliyor.

Aslında bir standarda oturmuş durumda kulüplerin yaptıkları transfer çalışmalarına göre son yıllardaki değerleri.

Hemen hemen üç aşağı beş yukarı türünden.

Geçtiğimiz sezon sarı kırmızılı takımın piyasa değeri 33 milyon euro olarak değişik haberlere konu olmuştu. Süper Lig'de transfer döneminin kapanmasıyla kulüplerin birçok kulübün de kadrosu yeniden şekillendi.

DÖRT BÜYÜKLERDE DURUM

Aslında rakam nerede ise 1 Milyar Avroyu bulmuş durumda.

Değerlendirmede Beşiktaş JK 127.15 milyon, Fenerbahçe 114.45 milyon Galatasaray A.Ş. 102.18 milyon Trabzonspor 96.30 milyon Euro olarak gösterilirken,  tüm kulüplerin toplam değeri 923.10 milyon Euro olarak açıklandı.

Her zamanki gibi abartılı.

Her zamanki ki gereksiz ve sokağa atılan milyonlarca euro.

Hesap veren yok.

4 Büyükler ve başkanları genelde olduğu gibi kafalarına göre takılmaya devam ediyorlar.

KADRO ZENGİNLİĞİ…

Yukatel Kayserispor’da Atakaş Hatayspor maçının hazırlıkları sürüyor.

Pazar günü oynanacak olan zorlu 90 dakika için hazırlıklarını tesislerde devam ettiren sarı kırmızılılarda son iki maçta alınan 6 puan ve Hikmet Karaman’ın göreve gelmesi ile toplanan 7 puan moralleri yerine getirmiş ve Hatayspor maçı öncesinde de iddialı bir durumdayız.

Her ne kadar 3 Milyon Avro olması nedeni ile Steven Caulker transferi gerçekleşmemiş olsa da şu an için sarı kırmızılıların alınan 7 puan sonrasında gözünü ara transfere diktiği kesin.

Defans içindeki değişik kurgulara rağmen bu dörtlü ya da beşlinin ağır maç temposunda ve özellikle de 4 büyüklerle oynanacak olan maçları kaldıramayacağı kesin.

EN BÜYÜK SORUN…

Yukatel Kayserispor’un en büyük sorunlarından birisi hiç kuşku yok ki çok sayıda transfer, sakat futbolcular ve bunların iyileşmesi ve takımın uyum süreci.

Teknik Patron Hikmet Karaman "Aslında bir pozisyona mutlak suretle oyuncu almamız gerekiyordu. 20 yabancı vardı takımda. 14'e indirmemiz gerekiyordu. 6 tane oyuncunun sözleşmesini feshetmek veya takım bulmak bunlar kolay işler değil. Kulübü düşünmek lazım. 1 oyuncu alınca 2 oyuncu daha feshetmek gerekecek. Maliyetlere bir baktık. İnanılmaz bir maliyet. Yaklaşık 3 Milyon Avro civarında bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu da 30 Milyon para demek. Devre arasına kadar biz kendi içimizde bir şeyler yapıp daha çok çalışalım, alt yapıdan oyuncu çıkarmaya çalışalım, elimizdeki oyuncuları geliştirelim istedik. Biz bilinen bir oyuncu almak istedik. " ifadelerini kullandı.

SAKATLAR DÜZELİYOR

Sarı kırmızılı takım için milli ara sonrasında iyi haber geldi.

Önce Kasımpaşa’yı devirdik ardından sakatlarla ilgili güzel haberler gelmeye başladı.

Kemeni’nin Kasımpaşa maçında kadroya alınması sonrasında sarı kırmızılı takımda sakatlığı düzelme eğilimindeki bir başka isim Majid Hosseini, çalışmalara başladı.

Campanharo'nun sakatlığı devam ediyor ama iyileşmeye başladı.

Öte yandan sarı kırmızılı takımda Kasımpaşa maçı öncesinde Isınmada sakatlanan Uğur Demirok’un tedavisi de devam ediyor. Sarı kırmızılılarda sakat isimlerin dönüşü ile teknik kadronun eli daha da güçlenecek.

3 PUAN İÇİN BONUS…

Tüm camia olarak ileriye daha da umutla bakan Yukatel Kayserispor’da sakat oyuncularında düzelerek kadro zenginliğinin daha da geniş bir perspektife ulaşması bir başka sevindirici haber.            

Bu arada Pandemi sürecinde takımlara tanına 5 oyuncu değişikliği hakkı aslında ciddi bir piyango.

İyi değerlendirebilirseniz bir anlamda 3 puan için Bonus bile denilebilir.

Rakibi iyi etüd eden, kadro dizaynını buna göre yapan, oyunu iyi okuyan ve doğru değişiklik yapan teknik adamın kenardaki yüzde 15-20’lik katkısı bir anda yüzde 30-35’lere tırmanabilir.

Bu da tecrübe ile sabit…