FARUK ERGAN


SORUMSUZLUĞU ÖZÜMSEMEK!

Sorumsuzluk duygusunu yaşam biçimi haline getirmiş insanlardan, ülkesine, kendisine, ailesine, arkadaşına ve insanlığa faydalı bir iş yapmalarını beklememek lazım.


Kendi sorumsuzlukları ile hayatını idame ettiren, kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen ve sorumsuz davranışlarından gayet mutlu olan, karşısındaki insanı ne kadar zor durumda bıraktığının farkına bile varamayan insanlar, sadece kendi egolarını tatmin etmekle meşgul olurlar.

Bu bayramın ibadet olmaktan çıktığını, sadece gösterişe dayalı ve mahalle bakkallarının önünde sucuk yapmak için uzun kuyruklar oluşmasına, maskesiz ve mesafesiz sorumsuzluk örneği sergilemelerine şahit olmuş bulunuyorum. Bilim insanları kendini paralıyor, adeta yalvarıyor ki bizler sevenlerimizi üzmeyelim, sağlıklı olalım, görgüsüzlük yapmayalım ve insani görevlerimizi yerine getirelim diye. Vakaların ve ölüm oranlarının artmasına rağmen, tatil bölgelerindeki insanların tedbirsiz ve iç içe olmaları, dışarıda yatma ve sıcaktan pişme pahasına bulunduğu şehri terk eden insanlar, tatil dönüşünde öncelikle kendi ailesine ve bulunduğu ortama potansiyel bulaştırıcı olacak ve en ufak bir sorumluluk duymayacaklardır.

Korona illetinin çok yoğun olduğu ve kısmen kapanma yaşadığımız dönemde, Ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını, iş yerinin ve evinin kiralarını ödemek için banka kredisine müracaat ettiğini bence unutmamalısın. Taraf etrafına biçare olduğunu anlatan tacir ve küçük esnaf, önümüzdeki günlerde yine kısmen kapanacağımızı, yine ekonomik sorunlarla karşılaşacağımızı bilerek, Bayramın dördüncü gününde bile iş yerini açma gereği duymuyor.  

Uzun zamandır ülkemizin ana sorunlarından bir tanesi de trafik kazaları, yüzlerce kaza ve onlarca ölümle sonuçlanacak bu bayramda yine ocaklar sönecek ve analar ağlayacak. Kurallara uymayan ve hız sınırını tanımayan tiplerin sorumsuzluğu özümsemeleri, masum insanları ya hayattan, sevenlerinden koparıyor veya sakat kalmalarına sebep oluyorlar. İnsanlar hata yapınca bedelini öderler, kendi sorumlulukları gereği şikayet edemezler ama azami şekilde dikkatli yaşamaya çalışan insanların plan ve programlarını yok ederler.

Sorumsuzluk duygusunu yaşam biçimi haline getirmiş insanlardan, ülkesine, kendisine, ailesine, arkadaşına ve insanlığa faydalı bir iş yapmalarını beklememek lazım. Bulundukları ortamda mikser görevini çok iyi yaptıkları, insanları tahrik ettikleri, küfür ve hakaretten beslendikleri, çıkarları bittikten sonra insanları ve kurumları kötülemeyi, onlardan uzaklaşmayı çok iyi becerirler. Sosyal medyadaki paylaşım ve yorumlarınız ne kadar sorumluluk taşıdığınızla direkt ilişkilidir.

“Her insan kendine yakışanı yapar çünkü kalite asla tesadüf değildir.”