KADİR DAYIOĞLU


SON VİRAJ DÖNÜLDÜ

Sağlık durumum el verdiği ölçüde, eşimle oy kullanmaya gideceğiz. Kime mi vereceğiz? O da biz de saklı kalsın.


Sandığa, dokuz gün kaldı… Yerel yöneticilerimizi seçeceğiz… Bakalım ipi kimler göğüsleyecek. Seçim yasakları da başladığı için, tahmin, analiz yapmak, anket yayınlamak mümkün değil… 

***

Bu yaşa gelene kadar çok seçim gördüm. Diyebilirim ki, Kayseri bağlamında en sakin olanı. Heyecansız bir seçim. Siyasiler oy, ahali geçim derdinde. Neden? Bilemiyorum. 31 Mart akşamı, ak koyun, kara koyun belli olacak; ense tıraşlar gözler önüne inecek.

***

Kim seçilirse seçilsin, sonuçta bizim insanımız. Bize düşen, onlara başarılar dilemek. Beş yıl kentimizi yönetecekler. Allah yar ve yardımcıları olsun. 

***

Nevruz günü, Tayyip Bey Kayseri’deydi. Hava şartları ve sağlık nedeniyle dinlemeye gidemedim. Yerel gazetelerden takip ettim. Bir sürü vaat vermiş ama görebildiğim kadarıyla, “Hızlı Trene” hiç parantez açmamış… Neden acaba? Bilemiyorum.

***

Miting ile ilgili haberi okurken, bir şey dikkatimi çekti.“Emniyetten rakamları aldım. Karşımızda 75 bin kişi var. Biz bu meydanda yüzbinleri yakaladık”, demiş Tayyip Bey. Yüzbinlerden yetmiş beş bine düşmek ne anlama geliyor? Taktir siyasilerin. Nasıl saydılar bilemiyorum. Herhalde, numaratör vardı.

***

Verilen rakam, doğrudur, inanırız ama “Alanla” ilgili birkaç kez verdiğim bilgiyi bir kez daha paylaşacağım. Biliyorsunuz, “meydanda kaç kişi vardı?”, sorusu açık artırmaya çıkar her mitingde. Herkes, baktığı yere göre bir rakam verir. Oysa hiçbiri, “meydan kaç metre kare?” sorusunu aklına getirmez. 

***

Tayyip Beyin mitinginde, hınca hınç dolsa (metre kareye üç kişi) aktif miting alanının 25 dönüm etmesi gerekir. Acaba, Kayseri Cumhuriyet Meydanı 25 dönüm var mı ya da kaç dönüm? 

***

“Google earth”ten aldığım ölçüm, bunun böyle olmadığını bize söylüyor. Şimdi, ölçüleri vereceğim. Siz de ölçebilirsiniz.

***

Wyndham Otel-Medrese-Vilayet girişi arası 125,6 metreVilayet girişi-Saat Kulesi arası 117,28 metre. Alanı,dikdörtgen kabul etseniz, bürüt alan 14.730 metre kare. Siz deyin, 15 bin metre kare. Hınca hınç dolsa, metrekareye üç kişi hesabı ile, eder 45 bin kişi

***

Bence net miting alanı10 dönümü geçmez… Bu durumda, İzleyici sayısı da azami otuz bin… Otuz bir bin kişi olsun, meydanda kendimi asarım! Tabii, Meydan’da miting yapan her kişi için bu sözüm geçerli. Tabii, yirmi, yirmi beş bin kişi de büyük kalabalık. 

***

Miting sonlarına doğru, dışarı çıktım, alışveriş için… Hunat tramvay durağına doğru gittim. Oradan Ahi Evran Caddesi’ne döndüm, alandan gelen insanlar vardı, eski mitinglerde, oluk oluk akan insan selini göremedim. 

***

Üç harfli marketin birisinden alışveriş yaptım, dönüşü Büyükşehir Belediyesi tarafından…Epey insan vardı, o saatte belediyeden içeri giren… Öğle paydosu olmadığından, belli ki, bunlar meydandan geliyordu.

***

Bunu, mitingi küçümsemek için söylemiyorum, kısa süreli de olsa gözlemlerimi aktarıyorum. Tabii, yanılma payı çok yüksek ama Meydan’ın alanından hiç şüphem yok…

***

O nedenle, şimdi yasaklara giren, daha önce yayınlanan, zaman zaman benim de alıntı yapıp verdiğim anketlere de güvenmeyin. Çoğu ya da tamamı manipülasyon olabilir. Dikkatli olmak lazım. Öyle ya, “kimin eli kimin cebinde belli değil!”Asıl anket, 31 Martta

***

Kayseri’de seçimler sakin geçiyor. Kayseri’ye de bu yakışır. Öyle ya, sandık sonrası yüz yüze bakacağız. Kırmadan, dökmeden sandığa gidelim. Kayseri seçimleri, her zaman örnek olmuştur. Bu seçimlerin de öyle olacağından eminim. 

***

Bu bizim hem demokratik ve hem de vatandaşlık hakkımızdır. Sonra, ağlayıp sızlanmanın, “elim kırılsaydı!” demenin bir anlamı yok. Herkes seçimini özgür iradesi ile yapsın. 

***

Sağlık durumum el verdiği ölçüde, eşimle oy kullanmaya gideceğiz. Kime mi vereceğiz? O da biz de saklı kalsın.