MUSTAFA CENGİZ


SIKINTILI GÜNLER DEVAM EDİYOR…

Kayseri’nin her geçen gün yoksullaştığına ve gerilediğine dikkat çeken Ataş, “Kayseri’de yoksulluk oranı yüzde 17,6’ya yükselmiştir, diğer bir deyişle her 100 Kayseriliden yaklaşık 18’i yoksul durumdadır” diye konuştu.


Ekonomiye dair açmazları yazıyoruz.

İktidar ortakları Cumhur cephesi konu ile ilgili önceliğini her ne kadar Beka sorununa koysa da son dönemlerde yaşanan savurganlık ve israfın haddi hesabı yok.

En basit örneği kamudaki araçlar.

Sadece bu israf bile önlense Türkiye’nin birçok sorunu anında çözüm bulabilecek üst seviyede bir önlem alınmış oluyor.

ATAŞ’IN GÖZÜ İLE…

Mesela son olarak İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te Kayseri’nin sorunlarını gündeme taşıdığı konuşmasında Kayseri’ye verilen sözlerin yıllardır iktidar tarafından tutulmadığını ifade ederken, AKP iktidarının Kayseri’yi kaderine terk ettiğini söyledi.

Kayseri’nin her geçen gün yoksullaştığına ve gerilediğine dikkat çeken Ataş, “Kayseri’de yoksulluk oranı yüzde 17,6’ya yükselmiştir, diğer bir deyişle her 100 Kayseriliden yaklaşık 18’i yoksul durumdadır” diye konuştu.

Önemli ve dikkat çeken bir yüzde…

DIŞ SİYASET ARAP SAÇI…

Son dönemde Osman Kavala konusu ile tırmanan bir iddialaşma var ülkemizde.

Özellikle Büyükelçilere yönelik “İstenmeyen Adam” (Persona Non Grata)' tavrı Dış ilişkilerde tavırların bir başka boyuta taşınmasına neden oluyor.

Dış işleri bakanlığının Sıfır Sorun’dan tüm komşularımız ile tam sorun-hep sorun durumuna geldiği şu günlerde ekonominin de başka türlü bir tablo içinde yer alması şüphesiz gelecekle ilgili soru işaretlerinin daha da artmasına neden oluyor.

Dış siyasette kişilerin değil, şüphesiz ülkelerin menfaatleri ve çıkarları söz konusu elbette ki de.

Bu nedenle seçim söylemlerinin sıkça dillendirildiği bir dönemde Cumhur ittifakı bazı şeyleri iyi etüd etmeli ve Yol Harita’sını ona göre şekillendirmeli.

MİLLET İTTİFAKI NE YAPIYOR?

Millet ittifakının son dönemlerde 1 Kasım’ı milat alarak yaptığı çıkışlar son derece önemli.

Kamu çalışanları başta olmak üzere 5’li Müteahhitlere seslenen CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Attığınız her imzadan, aldığınız her ihaleden sorumlusunuz. 1 Kasım tarihi itibarı ile benim üstüm bana emretti. Ben de yaptım mantığı ile sorumluluktan kaçamazsınız!” söylemi taşları yerinden oynatan bir söylem oldu.

6 Partinin son dönemlerde hızlandırdığı ve sürekli görüştüğü 2023 seçimleri öncesinde de bir anlamda Milli Mutabakat Hükümeti şeklinde konuşulan ve çapı her geçen gün genişlediğini dillendirdikleri mutabakatın şekli-şemali önümüzdeki günlerde daha da şekillenecek elbette ki.

ERSOY’UN SON ÇIKIŞI…

Bu arada MHP’nin Kayseri bazında milletvekili Baki Ersoy ile dillendirdiği “AK Partili başkanlar oturdukları koltukları bize borçlu” söylemi ve içini doldurarak taleplerini dillendirdiklerine dair altını kalın bir çizgi ile çizdiklerine dair ilçelerdeki istişare toplantılarındaki açıklamalarının AK parti cenahında ciddi bir rahatsızlık uyandırdığı da kesin.

Gazetemiz yayın danışmanı Recep Bulut’un dün köşesine taşıdığı konu bir hayli önemli.

Seçim sürecine girildiği bir dönemde AK Parti ile MHP arasında yıllardır süregelen Cumhur ittifakında da bazı şeylerin yolunda gitmediğine dair bu tür söylemler ve talepler doğaldır ki dengelerin bozulmasına da neden oluyor.

ORTAK NE DİYECEK?

Bakalım AK Parti cenahından kim bu söylemlerin muhatabı olarak kendisini kabul edip cevap verecek ya da “Biz bu konuyu ortağımızla içimizde çözeriz” diyerek tatlı bir geçiş süreci ile ilgili düğmeye basacak ve kamuoyuna yıllardır yapıldığı gibi “Birlik-beraberlik” pozları verilerek yola devam sinyalleri mi gelecek?

Bu konular elbette emek-zahmet-zaman isteyen konular.

Klasik söylemle “Bu pirinç çok su alır!” diyerek gelişmelerin yakın takipçisi olduğumuzu ve atılan her adımı siz değerli okurlarımızla paylaşacağımızı belirterek sözümüzü bağlayalım şimdilik…

EKONOMİ PATLADI…

Faiz indirimi ile başlayan süreçte Döviz’deki yaşanan artış doğal olarak A’dan Z’ye piyasadaki her şeyi tetiklemiş durumda.

Özellikle Benzin-Mazot-LPG ile başlayan tufan doğalgaz-Elektrik sarmalı ile devam ediyor.

Büyük ihtimalle yakında Litre fiyatları ya 1 Avro’ya ya da 1 Dolara endekslenecek gibi görünüyor.

Mevsim Kış ve insanlarımız mecburidir ki bir takım zorunlu ihtiyaçlarını gidermek zorunda ve nerede ise herkesin eli mahkum.

Bu zorunluluk birilerinin bu işi daha da çok abartmasına neden olmamalı bu sıkıntılı süreçte…