MUSTAFA CENGİZ


SEÇİMSİZ DÖNEM ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT…

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirilirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı, 30 Nisan tarihinde yapıldı. Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart Ayı İhracat rakamlarını açıkladı. Evet sorunlar belli. Çözüm önerileri mi? O konuda da görüşlerini paylaştı Gülsoy. Türkiye’nin beklentisi istikrar.


Kayseri Ticaret Odası (KTO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı,30 Nisan tarihinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart Ayı İhracat rakamlarını açıkladı. 

Bu üç ana başlığa dair değerlendirmeler yapacağız. 

Başkan Gülsoy, 2024 yılı Nisan ayında Kurulan Firma Sayısının 151, Kapanan firma sayısı ise 52 olduğunu, 716 Tescil, 472 Belge, 358 Müzekkere işlemi yapıldığını söyledi. 

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Artık önümüzde seçimsiz geçirilecek 4 yıl gibi uzun ve önemli bir zaman dilimi bulunuyor. 

Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. 

Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. 

Enflasyonla mücadele sürecinde fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi için mevcut ekonomi politikasının devam etmesi gerekiyor. 

Özel sektör olarak bundan sonraki dönem için en az siyaset kadar önümüzü görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ…

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, sözlerine Mahalli İdareler seçimlerinin dünya demokrasilerine örnek gösterilebilecek büyük bir olgunlukla geride bırakıldığını belirtirken, Kayseri’de hiçbir olay olmadan siyasi nezaket kuralları içerisinde bir seçim süreci geçirildiğinine altını çizdi. 

31 Mart seçimleri sonrası siyasetin önünü gördüğünü belirten Gülsoy, “Özel sektör olarak bundan sonraki dönem için en az siyaset kadar önümüzü görmek istiyoruz. Çünkü önünü göremeyen adımını atamaz. Vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi başta olmak üzere yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir. “diye konuştu.

SEÇİM BİTTİ…GEÇİM BAŞLADI…

Seçim sonrası ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Gülsoy,“ Artık seçim sürecini geride bırakıp, iş dünyamızın ve halkımızın öncelikli gündemi olan ekonomiye ve çalışma hayatımıza ilişkin yapısal reformları öncelikli olarak ele alacağımız bir döneme adım atmak mecburiyetindeyiz. Çünkü seçimler gerek bürokrasiyi gerek ticareti, üretimi, her kesimi etkiliyor. 

Artık önümüzde seçimsiz geçirilecek 4 yıl gibi uzun ve önemli bir zaman dilimi bulunuyor. Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele, para ve maliye politikası eş güdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Böylece teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek yatırımlar artacaktır. Ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak daha gelişmiş, saygın, adil ve çevreci Türkiye hedefine ulaşmak üzere el birliğiyle çalışmalıyız. “ diye konuştu.

“KAYBEDECEK VAKTİMİZ KALMADI”

Ekonomiye yönelik hamleleri ivedilikle hayata geçirmek adına kaybedecek vaktin kalmadığına vurgu yapan Gülsoy, Enflasyonla mücadele sürecinde fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi için mevcut ekonomi politikasının devam etmesi gerekiyor. 

Bunu yaparken de para ve maliye politikası birbirini tamamlamalı. Enflasyonla mücadelenin maliyeti şüphesiz çok ağır ama bedelin adil dağılımı çok önemli… Bu bedeli sadece vatandaş, sadece iş dünyası ödememeli kamu da tasarruf yapmalı.

Türkiye’nin orta vadeli, tutarlı ve sürdürülebilir bir istihdam politikasına acilen ihtiyacı var. “ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

“FIRSATÇILIĞA MÜSAADE ETMEYELİM” 

İnsanların en çok şikâyet ettiği konunun fırsatçılar olduğunu belirten Gülsoy, “Fiyat istikrarsızlığının sürdüğü ve her kesimin maddi sorunlarla mücadele ettiği bu süreç, fırsatçılara kapı aralıyor. Enflasyonun çok yüksek seyrettiği dönemlerde maalesef bunu suiistimal eden işletmeler oluyor. Fiyat algısının bozulmasıyla birlikte de bu tarz işletmeler fahiş fiyatlarla her birimize büyük zararlar veriyor. Bu fırsatçılığa müsaade etmeyelim. Fiyat istikrarsızlığını “fırsatçılıkla” beslemeyelim. Bu konuda siz değerli üyelerimizden hassasiyet bekliyoruz. İşletmeler açısından en iyi terazi, en iyi ölçü yine vatandaşın kendisidir. Ödediği bedel aldığı hizmeti karşılamıyorsa en iyi cezayı da vatandaşın kendisi keser.” dedi. 

KOBİ’LERİN DİJİTAL 

DÖNÜŞÜM YOL HARİTASI 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde ve Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde “Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı” gerçekleştirildi. 

Bu yılın ikinci ve serinin beşinci etkinliği olan konferanstaKOBİ’lerin ikiz dönüşüm yolculuğu, dijital iş servisleri, e-ticarette başarının sırrı, iş süreçlerinde dijitalleşme ve e-ihracatta yeni fırsatlar konularım asaya yatırıldı.

6 ŞEHİRDE 200 BİN KOBİ’YE ULAŞILACAK

Proje sayesinde 2023 yılında fizikselde bin 262, online’da ise 100 binin üzerinde KOBİ’ye erişen, toplamda 30 KOBİ’ye 300 bin TL üzeri değerde ücretsiz dijitalleşme çözüm paketlerinin sağlandığı Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları,2024 yılında Kayseri’nin ardından Türkiye’nin dört ilinde daha KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemeye ve hızlandırmaya devam edecek.

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ikiz dönüşüme dikkat çektiği konuşmasında, “Yeşil dönüşüm bir tercih ya da alternatif değil, artık bir zorunluluktur. Hepimizin gerekli önlemleri alması ve bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor. Karbon ayak izinden dolayı ihracatçılarımızın ihracat yapamayacak hale gelmesini tercih etmeyiz, zaman daralıyor. Bunun gibi dijital dönüşüm ve yapay zeka temelli üretime de hazır hale gelmeliyiz. Onun için ’ürünlerinizi dijital ortama taşıyın’ diyoruz. Dijitalleşmek artık ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk haline geldi. Bu sebeple ne üretiyorsanız, ne alıp satıyorsanız bunu mutlaka dijital platformlarda yapmalısınız. Aksi takdirde, dijital çağın şartlarına ayak uyduramazsanız rekabet etme şansınız kalmaz” ifadelerini kullandı.

KAYSERİ 1. ÇEYREĞİ 924 MİLYON 

852 BİN DOLAR İHRACATLA KAPATTI

Kayseri, Mart ayında gerçekleştirdiği 323 milyon 447 bin dolarlık ihracatla birlikte yılın ilk çeyreğini 924 milyon 852 bin dolarlık ihracatla kapattı.

TÜİK verilerine göre 2024 yılı Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Mart ayı ihracat rakamlarına göre323 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,37 azalış bir önceki aya kıyasla yüzde 3,06 oranında artış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 120 milyon 789bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21,32 azalış gerçekleşmiştir. İlk 3 ay toplam ihracatımız 924 milyon 852 bin dolar’dır. Geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 4,16 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Evet sorunlar belli.

Çözüm önerileri mi?

O konuda da görüşlerini paylaştı Gülsoy. 

Kayseri’den 159 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte ana gündem maddesinin ekonomi ve ihracat olması gerektiğini belirterek,  Ekonomik programdan taviz vermeden yüksek enflasyonun önüne geçmek ve bir an önce fiyat istikrarını sağlamak durumunda olduğumuzun altını çizdi. 

Ülke olarak en büyük sorunlarımızdan olan cari açığı azaltmak ve buna bağlı olarak döviz girdisini artırmak, bu yönüyle atılacak yeni adımlar ve yapılacak reformlarla üretimden ihracata her alanda katma değeri artırabiliriz.

Üretim ve ihracat ülkemiz kalkınmasının ve büyümesinin temel unsurlar. 

Türkiye’nin beklentisi istikrar.