MUSTAFA CENGİZ


NORMALE DÖNMEK… NORMALLEŞMEK!

Önce 31 Mart seçimlerini yaşadık. Sonra Süper Kupa rezaletini hep birlikte seyrettik. Ardından Ramazan bayramı geride kaldı. Kayserispor Adana’da berabere kalarak “Kümeye Tutunma” müjdesini verdi adeta “Bayram Şekeri” gibi… Bu süreçle birlikte normale dönmek, normalleşmek adına epey çaba sarf edilecek gibi görünüyor. Bu işler böyledir. Herkes olayı kendisine göre yorumlamak ve taraftarlarına da o şekilde sunmak ve algıyı o yönde kullanmak ister. Nihayetinde en önemli algı ya da gerçeklik 2 Haziran’da ki sandıkta nihayetlenecek.


Önce 31 Mart seçimlerini yaşadık.

Sonra Süper Kupa rezaletini hep birlikte seyrettik. 

Ardından Ramazan bayramı geride kaldı.

Kayserispor Adana’da berabere kalarak “Kümeye Tutunma” müjdesini verdi adeta “Bayram Şekeri” gibi…

Seçimlerle ilgili yapılan itirazlar sonrasında ilimizde Pınarbaşı ilçesi olmak üzere bazı yerlerde 2 Haziran tarihi itibarı ile seçimler yenilenecek.

Bu süreçte belediye başkanlığı görevine Vali Yardımcısı Ömer Tekeş vekalet edecek.

CHP’liler bunu kendileri açısından bir başarı olarak göstererek “Kayyım atandı” olarak yorumlarken, MHP ise bunun kanuni bir prosedür olduğunu ifade ederek “Kayyım Söz konusu değil” diyor. 

Bu süreçle birlikte normale dönmek, normalleşmek adına epey çaba sarf edilecek gibi görünüyor.

Bu işler böyledir.

Herkes olayı kendisine göre yorumlamak ve taraftarlarına da o şekilde sunmak ve algıyı o yönde kullanmak ister.

Nihayetinde en önemli algı ya da gerçeklik 2 Haziran’da ki sandıkta nihayetlenecek.

BİR HATIRLATMA…

Önce bir bakalım 31 Mart’ta ne oldu?

Mini bir hatırlatma turu daha doğrusu nasıl bir süreç yaşandığına dair Adliye boyutu, karşılıklı atışmalar ve suçlamalara girmeden Pınarbaşı seçimleri ile ilgili.

31 Mart gecesi yanana kaostan sonra ilk olarak 02.04.2024 Tarihinde ajanlar haberi şu şekilde duyurdu; Pınarbaşı’nda ‘Deniz Yağan’ dönemi

Pınarbaşı’nda resmi olmayan sonuçlara Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Adayı Deniz Yağan, 5 bin 82 oy alarak başkan seçildi.

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, CHP Pınarbaşı Belediye Başkan Adayı Deniz Yağan, mevcut Başkan ve MHP Pınarbaşı Belediye Başkan Adayı Menduh Uzunluoğlu’nu 361 oyla geçerek başkan seçildi. 

Pınarbaşı’nda resmi olmayan kesin seçim sonuçları şu şekilde: “CHP Adayı Deniz Yağan, 5 bin 82, MHP Adayı Menduh Uzunluoğlu 4 bin 758, DEVA Partisi Adayı Fazıl Demircioğlu bin 721, Milli Yol Partisi Adayı Servet Kantekin bin 617 oy aldı.” 

Ne oldu ise ondan sonra oldu.             

SEÇİME İPTAL KARARI

03.04.2024 Kayseri Pınarbaşı Belediyesinin seçimleri iptal edildi.   

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı Belediyesi seçimlerinin iptal edildiğini duyurdu.   

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yaptığımız itirazlar sonucunda İlçe Seçim Kurulu Pınarbaşı Belediye Seçimleri ve Meclis Üyesi seçimlerinin iptali ve yeniden yapılmasına 6 kabul oyu ve 1 red oyu ile karar vermiştir. Sayın Kılıçdaroğlu yanlış yönlendirmeler ile yine boşa düştünüz. Ben size genel başkanlık yapmış birisi olarak sizin üslubunuzla cevap vermeyeceğim. Ama şunu bilin ki beni de sizi de tüm Türkiye artık daha iyi tanıyor. Bugün benim doğum günüm, kutlu olsun. Sevdamız Pınarbaşı" dedi. 

CHP'NİN İTİRAZINA RED

05.04.2024 Tarihi itibarı ile CHP’nin Pınarbaşı itirazı reddedildi   

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde İlçe Seçim Kurulunun tekrar seçim yapılması kararına itiraz eden CHP'nin başvurusu, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.   

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerinin 2 Haziran'da yeniden yapılmasına karar veren İlçe Seçim Kurulu'nun kararına CHP'den itiraz geldi. CHP'nin itiraz başvurusu, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi. CHP’li yetkililerin itirazı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşıyacağı öğrenildi. 

YSK 1 İL 7 İLÇE VE 3 BELDE İÇİN KARAR VERDİ

06.04.2024 tarihi itibarı ile YSK 1 il 7 ilçe ve 3 belde seçimlerinde yapılan itirazlara karar verdi. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK); Kütahya, Tokat Zile, Yozgat Kadışehri, Isparta Atabey, Samsun Veziköprü, Samsun Bafra, Siirt Eruh, Kayseri Pınarbaşı, Zonguldak Nebioğlu, Zonguldak Elvanpazarcık ve Siirt’in Atabağ olmak üzere toplamda 1 il 7 ilçe ve 3 belde seçimlerinde daha yapılan itirazlar için karar verirken kararlar red olarak duyuruldu.   

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde CHP’nin ‘belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerinin iptali ile yenilenmesine karar verildiği ve kararların kaldırılması’ talebi reddedildi.

PINARBAŞI İÇİN KARAR...

Pınarbaşı 2 Haziran'da tekrar sandığa gidecek.   

MHP'nin İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itirazın ardından iptal edilen Pınarbaşı Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili Yüksek Seçimi Kurulu (YSK) tarafından 2 Haziran'da seçimin yeniden yapılacağı kararı verildi.   

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde; Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde CHP Adayı Deniz Yağan’ın 5 bin 82 oyuna karşılık MHP’den seçimlere giren Cumhur İttifakı’nın adayı Memduh Uzunluoğlu 4 bin 758 oy almıştı. 

MHP, mühürsüz torbaların teslim edilmesi başta olmak üzere bazı usulsüzlüklerin olduğunu öne sürerek, İlçe Seçim Kuruluna seçimlerin iptali için başvuruda bulunmuştu. MHP’nin başvurusu üzerine; Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu aynı zarf içinde yer alan muhtarlık ve büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan oyları geçerli saymış; belediye meclis üyeliği ve ilçe belediye başkanlığı için kullanılan oyları geçersiz sayarak, seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. 

İlçe Seçim Kurulunun iptal kararı üzerine CHP kararı İl Seçim Kuruluna taşımış, İl Seçim Kurulu da iptal konusunda karar verince konu son karar mercii olan Yüksek Seçim Kuruluna taşınmıştı. Yüksek Seçim Kurulu konuyla ilgili kararını açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu da seçimlerin iptali konusunda karar verdi. 

Bu karara göre Pınarbaşı halkı 2 Haziran 2024 Pazar günü sandık başına yeniden gidecek. 

BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ…

Malumunuz MHP’nin merhum genel başkanı Alparslan Türkeş’in ata toprağı Pınarbaşı.

Talas’ı isteyen ve Bünyan’a razı olan MHP’nin bu seçimlerdeki kayıplarını telafi etmesi için de belki de son tur.

Zira hem genel merkez nezdinde hem de Kayseri bazında MHP’nin geleceğe yönelik daha umut verici mesajları olmalı.

Zira AK Parti’nin İYİ Parti ile olan dirsek teması Ülkücü camiayı epey rahatsız etmiş durumda. 

MHP’nin bu seçime dair stratejileri önümüzdeki günlerde daha ete kemiğe bürünecektir.

Bayramla birlikte başlayan yakın markajın sandıkta yeni bir zafere dönüşmesi için ilk adımlar atılmaya başlandı. 

CHP NE YAPACAK?

CHP’nin durumu ise malum.

Yıllar sonra CHP’nin arkasına aldığı rüzgar ile başta büyük illerdeki başarısı ve ardından da ilçeler bazında ve ilimizdeki performansı ortada.

Burada CHP’nin tavrı çok önemli.

Genel başkan bazında, kazandıkları büyük belediyeler bazında başkanlar gelip burada acaba seçmene her türlü hizmet konusunda garanti verip seçmeni ikna edebilecekler mi?

Zira bu seçim sürecinde yaşananlarla birlikte CHP’nin bundan sonrası için atacağı adımlar il bazında Kayseri’nin de bir anlamda geleceğine yön verecek hamleler olacak.

SONUÇ OLARAK…

Öyle ya da böyle 2 Haziran’da Pınarbaşı’nı havaların ısınması ile de birlikte bir hayli epey sıcak bir seçim atmosferi bekliyor. 

Bakalım süreci nasıl yönetecekler?

Seçmen sayısı belli.

Sandığa giden belli.

Fireler ve diğer partilere giden oylar tek tek hesaplanacak.

Seçmenin sandığa gelmesi için yoğun ikna turları yaşanacak.

Bir anlamda partilerin genel merkezleri Pınarbaşı’na kamp kuracak.

Her yönü ile önemli 2 Haziran seçimlerinde yenilecek seçim bölgeleri. 

Moral demek, motivasyon demek, gelecek için mesaj demek…

Birileri lehine birileri çekilir mi?

Onu da son turda göreceğiz kısmetse ömrümüz var ise…

Bu seçim bir anlamda 2 Haziran’da 31 Mart’ın mini sağlaması olacak.

Arzumuz ve teminimiz bu seçimin tam bir demokrasi şölenine dönüşmesi ve her iki tarafında bu seçimde herkese örnek olmaları yönünde. 

Kazanmanın gerek Cumhur ortakları, gerekse de CHP adına şart olduğu bu seçim şimdiden Pınarbaşılılara, ilimizi ve ülkemize hayırlara vesile olsun inşallah.