MUSTAFA CENGİZ


NEFESİMİZ YETMEDİ…

Dakikalar 77’yi gösterirken ev sahibi takımın kalemizde tam 19 şut girişimi ve 4 isabet biri kafa ile olmak üzere 2 golü var filelerimizde. Bizim ise şut sayımız 4 ve attığımız tek gol dışında isabetimiz yok maalesef. Bu arada yüzde 66-34 topla oynama ve 429-234 pas sayısı ile ev sahibi takım başımızı döndürüyor. 80. dakikada bu kez Attamah-Fernandes değişikliği geliyor Karaman’dan. Saba Lobzanidze ile 3. golü kaçırıyor Hatayspor. Oyuna giren isimlerde ne yazık ki ne skoru tutabildi ne de rakibi durdurmakta başarılı olamadılar. Ligin starı Diouf’un partneri ve sezonun yıldızı olmaya aday El Kaabi ev sahibi takımın ne kadar isabetli transferler yaptığının göstergesi olarak yıldızlaşıyorlar. Hatay’da maçın özeti “Nefesimiz yetmedi!” şeklinde özetlenebilir. Deplasmanda 1-0 öne geçtiğiniz bir maçta en kötü beraberliği bile kurtaramıyorsanız takımdaki sıkıntılar sürüyor demektir…


Geçtiğimiz hafta içinde zaman zaman gerek haber gerekse de köşe yazılarımızda vurgulamıştık,”Ligin iki formda teknik adama”, “Ligin iki formda takımı oynayacak” diye.

Nitekim maç öncesinde iki takımında 7’şer puanı bulunuyor ve iki takımda son iki içeride-dışarıda maçlarını kazanarak 2’de iki yapmanın özgüveni ile çıkıyordu maça.

Ligdeki 3. buluşma öncesinde iki takım geçtiğimiz sezonki maçlarını ne ilginçtir ki deplasmanda kazanmış, belki de Kayserispor, Hatay deplasmanında aldığı galibiyet sayesinde kümeye tutunmuştu.

KADROLAR ÜZERİNE…

Ömer Erdoğan’ın saya sürdüğü Hatayspor onbiri 4-2-3-1 ve ileride Diouf ile gol arayan ancak geriden ofansa katkı sağlayacak Kamara-Traore-El Kaabi gibi gole dönük isimlerle kurulu bir kadro.

Kaleci Munir ile defans bloğu ve orta sahası da epey sağlam ev sahibi takımın.

Kayserispor’un Hatay tertibi ise artık klasikleşmeye başlayan 4-4-1-1 ve Gökhan Sazdağı’nın ileride tek olduğu Mehsah destekli solda Thiam, sağda Emrah Başsan ve Orta ikilide ise Attamah-İbrahim Akdağ tertibinde bir kadro.

Kalede Lung en büyük güvencemiz ve Uğur’un bu maçta da yokluğunda yine yerinde Yasir var ve Kolovetsios sabit isim. Carole, Campanhare, Gavranoviç yine yok.

Kulübeden gelerek bu takıma katkı sağlayabilecek favori isimler Hosseni, Cardosa, Fernandes, Kemen ve Mane.

Tabi ki de yerli oyuncuların alternatifi yine kulübedeki yerli isimler Mustafa, Emre Demir, İlhan ve Nurettin.

MENSAH’TAN 2. GOL…

Evsahibi takımın hızlı başlayıp Lung’un 30 metreden golü kornere göndererek güçlükle önlediği pozisyon sonrasında ani ataklarla rakip kaleye üst üste iki pozisyon birden geliştiriyor.

Kasımpaşa maçında attığı gol ile takıma hayat veren Kaptan Hatay’da 4. Dakikada gelen asisti çok şık hareketlerle önce defans oyuncusunu ardından kaleci Munir’i Çokoprens almaya göndererek adeta ağlara mıhlıyor ve takımını 0-1 öne geçiriyor.

Ligde 5 haftada attığımız 4 golden 3’ü ilk yarılarda geliyor rakiplerimize karşı.

Ardından Mensanh ile kaçırdığımız bir başka kritik pozisyon var rakip kalede.

İLK YARIM SAATE DAİR…

Topla oynamada ev sahibi takımın yüzde 59-41’lik, Pas sayısında ise 179-121, Toplam şutlarda 6-2, Pas isabetinde yüzde 86-78’lik üstünlüğü var. Şutlarda 6-2 Ofsatlarda 2-0 yine öndeler. Kornerlerde ise 3-3’lük bir eşitlik söz konusu.

Bu arada 30. Dakikada Diouf’un vuruşunda direkten dönen top kaleci Lung’un kucağında kalıyor. Ev sahibi takımın baskılı oynadığı dakikalarda bu pozisyon kelimenin tam anlamı ile bizim için en büyük şans.

Mensah-Riberio’nun karşılıklı takımların başarısı için ortaya koydukları performans zevk veriyor.

TAKIM OLMAK ADINA…

Maç öncesinde sıkıntıları aşmak ve takım olmak, oyun düzenini oturtmak adına çaba sarf ettiklerine vurgu yapan Hikmet Karaman’ın söylediği gibi  sarı kırmızılı takım oyuncuları özellikle defans bölgesinde kalabalık bir savunma düzenine geçiyorlar.

54 Faulle en çok faul yapılan takımlar sıralamasında 3. sıradayız maç öncesinde ve Hatay’da 1-0’dan sonra bolca da faule maruz kalıyoruz ne yazık ki.

Aszlında oyunun soğuması açısından ciddi bir avantaj, Allah’tan ciddi bir sakatlık daha olmasa bu kadar sakatımız varken…

Camara-Onur Bulut’u zorluyor zaman zaman.

İlk yarıda yüzde 61-39 topla oynama ve 256-177 isabetli pas üstünlüğü ile oynayan 0-1 geriye düşmesine rağmen kalemizde epey boy gösteren Hatayspor’dan gol yemeden devreye girmemiz büyük şans.

Ancak başta Mensah olmak üzere defansımızın epey yorulduğu da bir gerçek.

Bu nedenle Hikmet Karaman’ın akılcı dokunuşlarına ihtiyacımız var 5 oyuncu değişikliği hakkını kullanmak adına ikinci yarıda hem oyunu soğutmak, hem ikinci golü bulabilmek hem de kalemizde beraberlik golünü görmemek adına.

KARAMAN’IN HAMLELERİ…

46. dakikada ikinci yarıya girerken Emrah yerini Cardoso'ya bıraktı.

İlk yarıda kafa vuruşu direkten dönen Diouf’un beraberlik golü sonrasında  65. Dakikada akımımızda oyuncu değişiklikleri sürüyor.

Ramazan yerini Hosseini'ye ve Mensah’ta yerini Mane'ye bıraktı.

Bu arada 64. Dakikada Olivier Kemen Sarı Kart gören isim oluyor.

71. Dakikada bu kez El Kaabi sahneye çıkıyor ve Rize’de olduğu gibi ev sahibi takımın iki önemli ismi gereğini yapıyorlar ve takımlarını öne geçiren isimler olmaya devam ediyorlar. 5. haftada 3. golü El Kaabi’nin.

Dakikalar 77’yi gösterirken ev sahibi takımın kalemizde tam 19 şut girişimi ve 4 isabet biri kafa ile olmak üzere 2 golü var filelerimizde.

Bizim ise şut sayımız 4 ve attığımız tek gol dışında isabetimiz yok maalesef. Bu arada yüzde 66-34 topla oynama ve 429-234 pas sayısı ile ev sahibi takım başımızı döndürüyor.

80. dakikada bu kez Attamah-Fernandes değişikliği geliyor Karaman’dan.

Saba Lobzanidze ile 3. golü kaçırıyor Hatayspor.

EV SAHİBİ TAKIM FORMDA

Yukatel Kayserispor ne yazık ki Hatay deplasmanında öne geçmesine rağmen toplama takım hüviyetinden kurtulamadığını gösterdi.

Oyuna giren isimlerde ne yazık ki ne skoru tutabildi ne de rakibi durdurmakta başarılı olamadılar.

Ligin starı Diouf’un partneri ve sezonun yıldızı olmaya aday El Kaabi ev sahibi takımın ne kadar isabetli transferler yaptığının göstergesi olarak yıldızlaşıyorlar.

Hatay’da maçın özeti “Nefesimiz yetmedi!” şeklinde özetlenebilir.

Deplasmanda 1-0 öne geçtiğiniz bir maçta en kötü beraberliği bile kurtaramıyorsanız takımdaki sıkıntılar sürüyor demektir…

10 PUANLIK MÜCADELE…

Çarşamba günü oynanacak olan maç öncesinde Galatasaray aldığı mağlubiyetle 10 puanda kaldı.

Kayserispor’da Hatay’da kazansaydı 10 puanla bu maça çıkmaya hak kazanacak ve maçın boyutu değişecekti.

Hafta içi mesaisi kelimenin tam anlamı ile her iki takım adına da 10 puanlık bir müsabaka olacak.

Kayserispor bu maçta bir anlamda kendi kapasitesinin Check-Up’ını yapacak ve ligde bundan sonrasına dair daha önemli ip uçları verecek camiasına.

Eğer bu maçta da olası bir mağlubiyet Başakşehir (D) ve Kasımpaşa maçlarında alınan 6 puanı nötürleştirir.

Ardından Giresun deplasmanı var.

3 Puanlı sistemde her an her şey değişiyor.

Dikkatli ve sürekliliği olan bir takım olarak ligde yolumuza devam etmek durumundayız.

GERİDE GELİP KAZANMAK…

Haftanın özelliği şu idi.

Geriye düşen takımlar maçı öne geçerek kotarmasını bildiler.

İzmir Derby’sinde Altay, deplasmanda Karagümrük ve Beşiktaş geriye düştükleri maçı çevirmesini bildiler ve 3 puanı hanelerine yazdıran takımlar oldular.

Haftanın kazanını deplasmanda tok golle liderlik koltuğuna oturan Trabzonspor ve Çaykur Rizespor’u evinde 3-1 yenen Adana Demirspor.

Haftanın sürprizini Galatasaray deplasmanında Alanyaspor ve Bülent Korkmaz yaptı eski takımına karşı: 0-1

Hatayspor’da geriden gelip kazanan bir başka takım oldu haftanın finalinde.

Stefano Okaka, Süper Lig'deki ilk golünü Fenerbahçe'ye atarken, ilk 4 maçını kaybeden Aykut Kocaman Fenerbahçe’ye karşı kazanmasını bildi: 2-0