FARUK ERGAN


NEDEN PAYLAŞIRIZ….?


Paylaşmayı, sadece ihtiyaç sahibi bir insana veya kuruma destek olarak görmemek lazım. Bir insanın maddiyat dışında sevgiye, ilgiye, psikolojik desteğe, eleştiriye veya güzel bir anı yaşamaya da ihtiyacı olabilir. Paylaştığınız her hangi bir gıda veya güzellikle başka insanları, başka canlıları da mutlu edersiniz ve sizde aynı oranda mutlu olursunuz.

Son günlerde sıkça rastladığım ve izlerken yüzümü buruşturduğum, gözlerimi kapattığım birçok paylaşımlar görüyorum. Yaşam tarzınızı ve bana göre özelde kalması gereken fantezilerinizi neden ifşa edersiniz birader? Örnek verecek olursam, abartılı ve görgüsüzce donatılmış yemek masasının etrafındaki doyumsuz, obur insanlar. Hiçbir kimseye faydası olmayan ve negatif enerji veren asık suratlı, argo konuşan bir topluluk. Sadece kendisini ilgilendiren ve yapması gereken zorunluluğu kahramanca bir edayla sosyal medyada paylaşarak, beğeni ve yorum bekleyen sonradan görmeler. Bir başkasının yalan, yanlış paylaşımlarını paylaşarak sayfasında bulunan cühelanın hakaret etmesine olanak sağlayan, kavga ve gürültüden nemalanan küçük insanlar çok büyük yanlış içindesiniz.

İnsanlar ve diğer canlıların karnı acıkınca doğal olarak yemek yerler, su içerler, dikkat çekmek için bunlar sosyal medyada paylaşılmaz diyebilirim. Ancak varsa eğer okuduğunuz tüm kitapları kritik yaparak veya tavsiye niteliğinde paylaşmanız hem size hem topluma faydalı olur ama evinizin büyüklüğünü, eşyalarınızın ve kıyafetlerinizin markasını paylaşmak hoş olmuyor be ya. Doğanın tahribatına ve talan edilmesine karşı bir mücadeleniz varsa, gösterdiğiniz direnişin videosunu veya görüntülerini paylaşmanız toplum tarafından sevgiyle karşılanır ve alkışlanır.

İhtiyaç sahiplerine verdiğiniz gıda kolilerini, marketten yaptığınız alış verişin poşetlerini, balkonunuzda yaktığınız mangalın dumanını, kırda yediklerinizi ve her santiminden görgüsüzlük akan faaliyetlerinizi paylaşmanız sizi gerçekten küçük düşürüyor, beni de ziyadesi ile rahatsız ediyor.

17 Haziran günü Hunat Hatun Medresesinde Kayserili yazarların imza gününe katıldım, tüm yazar arkadaşlardan şahsıma imzaladıkları kitaplarını aldım, uzun zamandır görmediğim arkadaşlarımla ve yazar dostlarımla sohbet ettik, iş yerime kahve içmeye davet ettim, resimler çektirdik ve çok keyifli bir zaman geçirdim. İşte bu etkinliği sosyal medyadan paylaşmakta bir mahsur görmedim, hatta birazda abarttım diyebilirim.

“İnsanlar neyi, nerede, kiminle paylaşacağını bilmeli, her şey her yerde uluorta yapılmaz azizim.”