KADİR DAYIOĞLU


MUSTAFA ALAN DA KONUŞTU!..

Sayın Başkan, lütfen üyelerinizin yaşadığı hali anlatınız. Kredi musluklarının başındasınız. Ne halde olduklarını en iyi siz bilirsiniz.


Büyüklerimizden, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan da konuştu… “Hayrola!” dedik. Öyle ya, başkan hayatta mı yoksa değil mi, bilemiyorduk. Öyle ya, uzun zamandır sesi soluğu çıkmıyordu. Demek ki hayattaymış. Sesini duyduk. Allah sağlıklı ömür versin…

***

Piyasalar yanarken, kiralar el yakarken, durup dururken başkan bu çıkışı ne diye yaptı? Yoksa oda seçimleri mi yaklaştı. Çıkışı anlayamadım doğrusu. 

***

Bakınız Başkan ne demiş, bizim gazeteden aldım:

***

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Alan; piyasalardaki fiyat artışının esnaflardan kaynaklı olmadığını aktararak; "Piyasada fiyatlarda bir artış var. Fakat bu artış esnafın kendi artırdığı rakam değil. Ama insan tabi 100 TL’ye aldığını 150 TL’ye alınca ’esnaf artırmış’ diyor. Hayır. Bir pahalılık var gibi ortada.”

***

Herhalde Başkanın pahalılıktan haberi yok ki; “var gibi ortada!” demiş. Sayın başkan, pahalılık var mı yok mu? Ne düşünüyorsunuz, açıkça söyleyin! Yoksa pahalılık yok mu? “Var gibi geldi bana demeyin!”. Yoksa iktidarın hışmına uğramak mı istememiş. Öyle ya, ne demek “var gibi!”

***

Sayın Başkan, hatırlar mısın, yine piyasalar yanarken, Başbakanlık önünde yazar kasa atılırken, tarihimizde ilk defa, esnaf ve sanatkarı yollara dökmüştünüz. Kolluk güçleri zor önlemişti olayları. Hatırladınız mı? Yani, gücünüz garibim merhum Ecevit’e mi yetmişti?

***

“Bu işle hükümet de ilgileniyor, özellikle fiyat tarifeleriyle ilgili" demiş. Yani, bu işle hükümette ilgileniyor ne yapsın demek istemiş. Pahalılığın nedeni esnaf değil, hükümet değil, kim acaba? Yoksa iç ve dış güçler mi; yoksa CEHAPE ile “Bay Kemal” mi?

***

Ülke, tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşıyor, esnaf kefalet kooperatifi başkanı “var gibi ortada!” diyor!..

***

Osmanlı ekonomisini batıran nedenlerin başında gelen “ahiliğe”ve “ahilere”methiyeler dizen, ilk okullarda da okutulacağı müjdesi veren Başkan, yılan hikayesine dönen “Bağkurluların emeklilik prim gün sayısının”, “9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi için çalışmaların devam edeceğini” sözlerine eklemiş. Ne bitmez çalışmaymış?

***

Dostlar, “piyasaya” inanmayan bir başkan, kendisinin parlata parlata ortaya sürdüğü, “fiyat ve iş tekeli” esasına dayanan, “ahiliğe” sığınır; hangi ahlaksa; “ahi ahlakından söz eder!”

***

Sayın Başkan, herhalde, “ashab-ı kehf uykusundan” yeni uyandı. Mustafa Bey, bunun sözü verile verile, iğdiş oldu, artık. Neden hiçbir eylem yapmadınız, 7 bin 200 ile ilgili? EYT’liler, emekliler her gün eylem yaparken, yeri göğü inletirken siz nerelerdeydiniz? Yoksa çok mu sıkışmaya başladınız? Üyeleriniz çok mu sıkıştırıyor?

***

“Şuanda organize sanayi bölgesinde de, servis araçlarında da bir sürü ilan var. Kayseri’de işsizlik yok, iş beğenmeme var. Meslek önemli" demiş Başkan. Ama verilmek istenen ücretleri hiç söylememiş. Sanırım, “beğenmeyenler”, zatınızın aldığı aylık geliri, elinin tersi ile itiyor? Mesela, başında bulunduğunuz kurumdan aldığını ücreti/maaşı açıklayabilir misiniz? 

***

"Kiralar da esnafın belini büküyor"muş.  Afaki fiyat artışlarının kiralarda da meydana geldiğini ve esnafın zorlandığını aktaran Alan; "Piyasa evlerde de hortladı. 300 bin liraya aldığın evler 2 buçuk 3 milyon TL oldu. Bir afaki herkes fiyat biçti ama şimdi düşüyor. Kiralarda da öyle. Buna belli bir kıstas getirdiler ama adamın malı. Bir de iki kişinin arasında oluyor, anlaşıyorlar. Az da gösterilse hepsini takip etme şansın yok. Kiralar iyiden iyiye esnafın belini büküyor" diye konuşmuş.

***

Neymiş, “fiyat artışları afaki imiş!”. Yani, keyfi… İktidara hiç dokunmuyor, bunda iktidarın hiç dahli yok ki, “fiyat artışlarını da afaki”diyor. Demek ki, üyeleri, “afaki fiyat artışı” yapıyor. Sormak lazım, sahibi olduğunuz dükkanda saatleri kaça satıyorsunuz? Sayın Başkan, dört yıl önceki fiyatlara satmaya devam ediyorsanız, ben, yarın gidip alacağım, bir tane, saat. Söz mü?

***

“Kayseri’deki esnafa 2 milyar 850 milyon TL kredi kullandırdıklarının altını çizen Başkan Alan; "Türkiye genelinde 2023 yılında vermiş olduğumuz kredi 170 milyar TL. Hakikaten bakanlıktan da Allah razı olsun”diyerek Bakanlığa selam ve saygılarını iletiyor.

***

Ama mesela, iki, üç, dört, beş yıl önce verilen kredi miktarını söylemiyor. Söylesin de bakalım, ne kadar talep artışı olmuş? Görelim ki, esnaf ne haldeymiş? Krediye muhtaç hale gelmiş mi, gelmemiş mi?

***

Sayın Başkan, lütfen üyelerinizin yaşadığı hali anlatınız. Kredi musluklarının başındasınız. Ne halde olduklarını en iyi siz bilirsiniz. İhtiyacı olan herkese kredi verebiliyor musunuz? Alsın, almasın, kredi talebinde bulunan üyeniz sayısı ne kadar?