FARUK ERGAN


KİMLER MASUM….?


TDK’ya göre “masum” kelimesinin anlamı şu şekildedir. (Suçsuz, günahsız. Temiz, saf. Küçük çocuk.)

Masum iyi kalpli, saf gibi kişiler için kullanılıyor.  Masumiyet, suçluluğu ispat edilinceye kadar geçerli olan ve herkes için çok kıymetli bir varsayımdır. İlk görüntüsü ve ilk ihtiyacı olduğundaki isteğine bakarsın ki yüzüne müthiş bir masumiyet ve mağduriyet takınır, istediğini elde edince yani istediğini uhdesine geçirince şirretlik, bela yüzünden akar ve tahmin edemezsiniz ki aynı kişinin nasıl olurda çok kısa süre içinde farklı rolleri oynadığına. Bu adam yasal takip başlatılana kadar masum mu oluyor, beni zor durumda bırakmamış ve beni dolandırmamış mı oluyor?

Kalemi eline alınca sınırsız ve ölçüsüzce kendi fikrinden olmayan herkesi suçlu ilan eden zatı muhteremler, Veyis Ateş ve Özışık kardeşlere tek kelime etmemiş veya dili varmamıştır.  Bunca şaibeden ve dinlenmiş ses kayıtlarından, yolsuzlukla ilgili yapılan onca açıklamalardan sonra ben, İmam Hatip okulundan mezun olmuş Veyis Ateş’e, Özışık kardeşlere, yolsuzlukla isimleri anılan buna benzer isimlere çok masumlar, bunlara bir şey söyleyemem, bunlar Kamu hakkı yemezler diyebilir miyim? Nüfuz ticareti yapan eski Ticaret Bakanı ve bu günlerde gündeme gelen Milli Eğitim Bakanının kardeşi masumiyet karinesine tabi tutulacak mı? Yargılanamadıkları ve yargılanmalarına izin verilmediği için suçsuz ve masum mu oluyorlar?

Tekraren kimler masum diye soracak olursak, başta çocuklar olmak üzere, doğal hayatta yaşayan, yerleri yurtları insanlar tarafından dağıtılmış veya dağıtılmamış tüm hayvanlar, tüm canlılar masumdur.

Bilerek veya bilmeyerek Devleti zarara uğratanlara, devletin itibarına zeval vermiş siyasilere, bulunduğu makamı şahsi çıkarı için kullanmış ve nüfuz ticareti yapan bürokrata, iktidarın su istimallerine ve araştırılmamasına göz yuman muhalefete, halkın doğru bilgi alma hakkını gasp eden basın mensuplarına, bir avuç insana rant sağlamak için imar değişikliği yapan yerel yöneticilere ve kendi çıkarlarını çocuklarına ekmek temin ettiği iş yerinin menfaatinden önde tutan özel sektör çalışanlarına, masum demek için yüz defa daha fazla düşünmek gerektiği kanaatini taşıyorum.

Hukuk dilinde, suçluluğu belgelenene kadar herkes masumdur kuralı ile benim masumiyet hakkındaki görüşlerimin kısa bir karşılaştırmasını yapmaya çalıştım. Etik kurallarının, toplumun yüz yıllarca yaşanan ve denenmiş geleneklerinin, yasalar yok sayılsa bile vicdanın yok sayılamayacağı aşikardır birader.

“Masumiyeti bir çocuğun bakışlarında bulabilirsiniz.” (C.Usta.)