KADİR DAYIOĞLU


KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ

Değerli Rektörümüzün şahsında öğretim üyelerimize, çalışanlara ve öğrencilere başarılar diliyorum. İyi ki de varsınız.


Çok farklı bir konsepte öğretim yapan bir üniversitemiz var, adı da Kayseri Üniversitesi. 18 Mayıs 2018 tarihinde Erciyes Üniversitesi'ne bağlı çeşitli eğitim kurulumlarının birleştirilmesi ve yeni eğitim kurumlarının açılmasıyla kuruldu Kayseri Üniversitesi. Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa06 Eylül 2018’den beri Kayseri Üniversitesi kurucu rektörü olarak görev yapmaktadır. Dikkatimi çekti; üniversite ambleminde kuruluş tarihi olan 2018 tarihi neden yer almaz ki? Sanırım dikkate alınır.

***

Kayseri Üniversitesi, uygulama ve proje odaklı, iş dünyası ile bütünleşen, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan ve nitelikli insan gücünü yetiştirerek toplumsal fayda oluşturan bir üniversite. Bu, ilçeler ağırlıklı, farklı yerlerde bulunan on iki meslek yüksekokulu.

***

Meslek yüksekokullarının ilçelere dağılması güzel bir olay. Sıkıntı şuradan kaynaklanabilir. Hocalar ve öğrenciler için kalacak yer. O nedenle, bu okullar yapılırken mutlaka 15-20 daireli lojman ve öğrenci yurdu yapılabilir, yerleşke içerisinde. Belediyeler de tahsis yaparken spor tesislerini de göz önüne alarak imar planlaması düzenleyebilir.

***

Çok mu zor? Elbette değil. “1940’li yılların başında Anadolu topraklarında ilköğretim çağ nüfusunun %78'i okuma-yazma bilmiyor, bu oran köylerde % 90’a varıyordu.” Yol yok, bel yok; fiziki ve maliimkan yok. Bu şartlar altında, “Atatürk Türkiye’si”21 Köy enstitüsü açtı, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde. 

***

Bir yandan eğitimin merkezde toplanmasından, diğer yandan sanayi, tarım ve ticaretin “ara eleman” sıkıntısı çekmesinden yakınıyoruz ama sorunu bir türlü çözemiyoruz.

***

Ülkemizde 400’e yakın OSB ve 20 kadar serbest bölge var. Buralara, meslek liseleri ve/veya meslek yüksek okulları kurulması zorunlu hale getirilemez mi? Hem de kendi imkanları ileMilli Eğitime ve Üniversitelere devredilemez mi?

***

Mesela her OSB’ye, Kayseri Üniversitesi’ne bağlı bire meslek/ meslek yüksekokulu yapılabilir. OSB’ler lojman yurtları ile yapıp üniversiteye devredebilir.Yine mesela Kayseri OSB’de bulunan okul Üniversiteye devrolmuş. Ne güzel. Bir de öğretim üyeleri için lojman ve dışarıdan gelecek öğrenciler için yurt yapsalar olmaz mı?

***

Aynı öneriyi Mimarsinan ve İncesu OSB’ler; kuruluş aşamasındaki Erciyes OSB için de yapıyorum… Mesela, Besi OSBiçerisine Besi Meslek/Meslek Yüksekokul, Sera OSB’ye Sera Meslek/Meslek Yüksekokulu neden açılmasın ki? 

***

Ha diyeceksiniz ki, öğretmen nereden bulacağız? Bir kere Eğitim Fakültesi mezunları, atama bekleyen öğretmenler, OSB’lerde çalışan çok nitelikli mühendisler, ziraat mühendisleri ve veterinerler var. Temel derslere (Fizik, Kimya, Matematik vd.) gelecek, atama bekleyen, öğretmenler ne güne duruyor. Ha, uygulamanın içinden gelen lisans ve lisansüstü tahsil yapanlar çok yaralı olur.

***

Rahmetli babam, Hava İkmal Çırak Okulu elektrik bölümü mezunu idi. Okulu bitirince fabrikada çalışmaya başlamış. Dört yıl askerliğini de burada yapmış. Anlatırdı, meslek derslerine, Yüksek Mühendis/Mühendis yedek subaylar gelirmiş. 

***

İnanın lojman, yurt ve sosyal tesisleri hayır sahipleri yaptırtır. OSB’ler, kendi imkanları ile hiç sıkıntı çekmezler. Öyle ya; hem, fabrikalarında çalışacak “ara eleman”hazır ellerinin altında. Hani, sızlanıyorlar ya, “ara eleman bulamıyoruz!” diye. İşte size ara eleman. Fabrikalarınızda staj yaptırtın; laboratuvarlarını donatın. Okulu bitirdiklerinde de çalıştırın. 

***

Bünyesinde bulunan meslek okul/meslek yüksekokul mezunlarını çalıştıran firmalara, mesela, on yıl gibi bir süre muhtasar ve sigorta ayrıcalıkları getirilebilir, cazip kılmak için. İnanın, bu bir “vizyon” meselesi. 

***

Bugün Kayseri Üniversitesi, beş fakülte, on iki meslek yüksekokulu, bir lisansüstü eğitim enstitüsü ve on iki uygulama ve araştırma merkezi ile öğrenci sayısı açısından Kayseri’nin ikinci büyük üniversitesi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

***

Rakamsal bir bilgi daha vereyim. Üniversitemizde 12 bini aşkın öğrenci var. Neredeyse bunun dörtte üçü meslek yüksekokullarında okuyor. Çok güzel şey. 

***

Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulları şunlarmış; Bünyan Meslek Yüksekokulu, Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu, İncesu Ayşe ve Saffet Arslan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu, Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu, Pınarbaşı Meslek Yüksekokulu, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu,Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Tomarza Mustafa Akıncıoğlu Meslek Yüksekokulu, Yahyalı Meslek Yüksekokulu, Yeşilhisar Meslek Yüksekokulu

***

Değerli Rektörümüzün şahsında öğretim üyelerimize, çalışanlara ve öğrencilere başarılar diliyorum. İyi ki de varsınız.