KADİR DAYIOĞLU


KARTAL KATLI KAVŞAĞI

Bunlarla trafik sorunun çözeceğinizi sanıyorsanız, aldanıyorsunuz ya da sizi birileri aldatıyor. Yani, sistemi, “çözdükçe düğümlersiniz!”, uyarası; “komünist dönemden kalma bilgilere sahip” bu fakirden…Yol yakınken, gelin vazgeçin bu projeden.


Mustafa Çelik döneminde,uyarılarımız üzerine, rafa kaldırılmıştı, “üç katlı” Kartal kavşağı. Tekrar gündeme geldi. Bu aklı kim veriyor, hangi bilimsel ölçütlere göre karar veriliyor, bilemem. Ama anlaşılan Büyükşehir yapmakla kararlı. 

***

Bu konuda Başkan Büyükkılıç bir açıklama yaptı… Yapacakları birbirinden özel ve önemli projelerden bazı örnekleri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamadan bazı bölümleri veriyorum…Bunların en önemlisi Kartal Kavşağı Projesi’nin hazır olduğunu ifade eden Başkan, Kartal bölgesindeki kavşağın şehrin en önemli ulaşım koridorları üzerinde yer aldığını hatırlattı.

***

Büyükkılıç, günde 85 bin aracın geçtiği, pik saatlerde(doruk) saatte zaman zaman 8 bin 500 aracın geçiş yaptığı Kartal Kavşağı’nda yeni projenin hayata geçirileceğini ifade etti.Bu ölçüm nasıl yapıldı; kim yaptı; hangi zaman diliminde yapıldı? Doğrusu raporu görmek isterdim. Neden?

***

Bakınız, 2024/Şubat sonu itibarıyla Kayseri trafiğine kayıtlı, “A’dan Z’ye” motorlu taşıt sayısı 454.768. Bunun içinde otomobil sayısı ise, 281.198… Belediye otobüsleri de dahil otobüs sayısı, 5.221. Motosiklet 30.951; traktör 34.828; kamyon 18.760; kamyonet 75.586; ve diğerleri.

***

Şimdi soruyorum; toplam aracın yüzde 20’sine karşılık gelen 85 bin araç, bir günde geçer mi, bu kavşaktan?

***

Sormaya devam ediyorum. Yine bu kavşaktan, diyelim sırf otomobil geçiyor, bir günde, toplam otomobilin yüzde 30’u geçer mi? Sanırım, “gündüz” bir saat, “akşam” bir saat trafik sıkışıyor diye, şikayetçi olan grup da otomobil sahipleri. Arkadaşların, rahatı bozuluyor!

***

“Geçer!” diyen varsa, bilimsel ölçütlere göre yapılmış, raporu önüme koysun, tüm sözlerimi geri alıyorum. Unutmayın; günlük ve pik saatlik rakamları, kim verdiyse,“üfürmüş!”.

***

Bu neye benziyor, biliyor musunuz? Çok kez verdim, bir kez daha veriyorum. 2005’li yıllarda, yirmi yıl kadar önce verilen raporlarda, “OSB-Doğu garajı” arası Birinci Etap (17,5 km) tramvay hattında, “saatte tek yönde”, “doruk saat” değil, taşınacak yolcu sayısı 13 bin olarak verilmişti.

***

Sıkı durun, bu etap için taşına “saatte tek yönde” yolcu sayısı 2 bin küsurlarda kaldı. Bu kadar sapma ya da ölçüm hatası olur mu?

***

Bakınız, bir ulaşım sisteminin, “yapılabilir” (fizibil) olması için önemli ölçüt neymiş. “…. doruk saatteki yön yolculuk talebinin 5.000 ve 7.500 yolcu/saat olduğu durumlarda otobüs sisteminin; 7.500-15.000 yolcu/saat olduğu durumlarda tramvay sisteminin; 15.000-30.000 yolcu/saat olduğu durumlarda metrobüs sisteminin ve 30.000 yolcu/saat üzerindeki durumlarda ise metro sisteminin finansal açıdan en yapılabilir sistemler olduğu hesaplanmaktadır.” (Kalkınma Bakanlığı)

***

Diyelim ki, 13 bin yolcu sayısı, “doruk saat” için verildi. Sehven unutuldu. Bu taktirde, “birinci etap” için, idarenin doruk saatte ki yolcu sayısını vermesini bekleriz. Tabii, bugünkü durum için de. Bakalım, kaçmış?

***

Sıkı durun daha bitmedi… Şehir Hastanesinin(2 mart/2023) de bağlandığı, İLDEM ve Talas hatlarının devrede olduğu 2023 yılı ilk on ayında 40 milyon 183 bin 278 yolcu taşınmış tramvay ile. Günde, 18 saat çalışma esasına göre, on aylık yolcu sayısını çarpın, bölün, “saatte tek yönde “taşınan yolcu sayısı 3.720 kişi. Bu bile, 13 bin yolcu sayısının yakınından bile geçmiyor. 

***

Bunun, hesabı kitabı, “yapılabilirliği!” nerede. Ta, 2005 yılında, Birinci etap için, 2020 yılında “tek yönde saatte” taşınacak yolcu sayısını hangi kişi, hangi firma hesapladı, çok merak ediyorum, doğrusu…

***

Tabii, Ulaşım AŞ, web sitesinde, en son ekim/2021 verilerini vermiş. Nedense sonrasını vermemiş!... Peki, sonrası, meçhul. Yukarıda verdiğim 40 milyon küsur kişi sayısını da basına yapılan açıklamadan aldım.

***

Memduh Başkanı, yol yakınken, testi kırılmadan, bir kez daha uyarıyorum. Kartal Kavşağı’ndan, günde geçen araç sayısı da buna benziyor. Tamamen, uydurma. Yapılabilir göstermek (tramvayda olduğu gibi) tamamen uydurulmuş. Ekmek katığa denk getirilmiş.  Mühendislik dilinde, “sabunlanmış” bir rakam.

***

Değerli Başkanım, dünyanın hiçbir yerinde, kent merkezinde (mesela, merkezi, merkez olmak dört-beş kilometre yarıçapında bir alan içerisinde alt-üst geçit, battı-çıktı, yonca yaprağı göremezsiniz. Bu bir

İkincisi, sabah bir akşam, bir saat trafik sıkışıyor, diye bu yapılar yapılmaz. Mühendislik ekonomisine sığmaz, gayri ekonomiktir.

***

Üçüncüsü, her köprülü/katlı kavşak, battı-çıktı, yonca yaprağı bir yenisini doğurur… Bir de bakmışsınız, kent merkezi bunlarla dolmuş… O güzelim bulvarları yok edersiniz.

***

Dördüncüsü, mesela, Kartal Kavşağından sonra, muhtemelen Meydana karlı kavşak yapacaksınız. Zira, bu sefer sıkışma, Kartal-Meydan arasında olacak…

***

Beşincisi, bu yapılar, yolları “hız yoluna” çevirir, yol geometrileri ve imar nedeniyle kazalar, hatta ölümcül kazalar kaçınılmaz…

***

Altıncısı, sürücüleri düşünüp, yayaları yok sayan bir yönetim dünyanın hiçbir yerinde gözükmez. Tabii, bu sefer yayaları sızlanınca, yürüyen merdivenli yaya geçişleri gündeme gelir… Şehri, o güzelim bulvarları, bunlarla da donatırsınız. 

***

Yedincisi, merkezin trafiğini bunlarla rahatlatamazsınız. Trafiği, merkezde, ışıkla düzenlemek ve merkezde park imkanını azaltmak gerekir. Bunu yaparsanız, toplu taşımı özendirirsiniz. O nedenle, merkezde otopark yapımından kaçının.

***

Sekizincisi, gideceği yere toplamda ve en fazla on dakika gecikilecek diye, kamu kaynaklarını heba etmeye kimsenin hakkı yok.

***

Dokuzuncusu, bu yapılar, park, bahçe, kaldırıma benzemez. Kazma vurulduğu anda geriye dönüşü yoktur artık. 

***

Onuncusu, kent merkezini bunlarla “katlettiniz” gelin bari, “Kartal Katlı Kavşağı” ile, buna bir halka daha ilave etmeyin. Zira, çarpan etkisi ile bunu sonu gelmez… Baksanıza, Kartal Kavşağı ile birlikte dörtkavşağı hayata geçirmiş olacaklarını belirtiyor Başkan.

***

Değerli Başkanım, bunlarla trafik sorunun çözeceğinizi sanıyorsanız, aldanıyorsunuz ya da sizi birileri aldatıyor. Yani, sistemi, “çözdükçe düğümlersiniz!”, uyarası; “komünist dönemden kalma bilgilere sahip” bu fakirden…Yol yakınken, gelin vazgeçin bu projeden.