NEBAHAT ERDOĞAN


KADIN…

Kadın haklarını vurgulayan en önemli gün 8 Mart Dünya Kadınlar günü… Dünyanın en önemli varlığı Kadın… Kadının emeğini saymakla bitiremeyiz. Kadın genç kızdır… Kadın evlattır… Kadın yaşam tarzıdır… Kadın anadır… Kısacası Kadın toplumdur… Kadının emeği, doğaya, yaşama hayat verir.


Kadının ruhundaki ince detaylar yaşam alanına güzellikler katan, huzur verici dokunuşlardır.

Hayatın her alanında fedakârlığını, sevgisini esirgemeyen,kadınlar vatanı, milleti için hayırlı evlatlar yetiştirendir.

Böyle güzellikler varken diğer yandan anlatmakla bitiremediğimiz kadınlarımıza ülke olarak ne kadar sahip çıkılıyor buda sık sık tartışılan konular arasında. 

Şiddete maruz kalanlar, cinayete kurban gidenler faili meçhul ölümler, tacizi, tecavüzü bitiremediler bir türlü.

Sadece namus kavramını kadınların üzerine yüklerseniz bu şiddetler, cinayetler bitmeyecek.

Her yıl olduğu gibi bu yılda 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla, sonuca ulaşması gereken konular ele alınacak, kadına verilen değeri anlatan göstermelik programlar ve konuşmalar yapılacak, yine el gördülük birkaç görüntü servis edilecek medya aracılığıyla, sözde kadınlara önem veriliyor havası estirilecek, hiçbir neticeye varılmadan daha sonra bütün bunlar dondurulacak taa ki bir yıl sonrası 8 Mart Dünya Kadınlar gününe kadar.Bu tür sorunların sadece önemli günlerde anılıp bırakılmasın ne kadar acı değil mi?…

Ülkemizin sonuca bir an önce ulaşması gereken en önemli sorun bu.Yoksa gün geçtikçe şiddet haberleri almamız kaçınılmaz bir son olarak devam edecek.

TOPLUMDA KADININ YERİ…

Toplumumuzun neredeyse yarısını oluşturan kadınlarımız, istatistiklere göre 2023 yılı Türkiye nüfusunun %49,9’u kadın %50,0’i erkek, kadın büyükelçi oranı %27,3, yükseköğrenimde görevli profesörler içinde kadın profesör oranı %33,9, kadın milletvekili  oranı %19,9, üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı %19,6 olarak açıklanmıştı.Oranlara bakacak olursak azımsanacak türden değil kadının modern çağdaki yeri her geçen gün artmakta olduğunu gösteriyor.

KADINA ŞİDDET

2023 yılında toplam 315 kadın cinayeti işlendi. Bu kadın cinayetlerinin 62’sinde kadınlar yakınlarıyla birlikte hedef alındı. Bunların 41’inde kadınlarla birlikte yakınları da öldürülürken; 21 olayda da kadınların yakınları yaralandı.

Durumlar bunu gösterirken maalesef söylenenlerin yapılmadığı gibi, hiç bir girişimde de bulunulmamış çünkü 2024 yılının henüz başlarında olmamıza rağmen erkekler tarafından 31 kadın öldürülmüş,21 kadın şüpheli olarak ölü bulunmuş, bu durum söz konusunda, caydırıcı cezalar verilmeli, cezai işlemlerde hiçbir şekilde tahrik veya iyi hal indirimi uygulanmamalı.

Yıllardır çözüm bulmayan kadına yapılan şiddete karşı kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri yaptıkları eylemlerle, durumun vahim boyutta olduğunu her defasında hatırlatıyor olmalarına karşı bir arpa boyu yol kat edilmediği gibi, suçlulara verilen cezaların komikliği ise diz boyu…

8 Mart Dünya Kadınlar günü ne yazık ki her gün yüzlerce kadını psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğü yada tecavüze uğradığı bir dünyada yaşarken toplumun düzeni için, gelecek nesillere çocuklarımızı doğru ve bilinçli bir şekilde yetiştirerek birçok konuda farkındalık duygularını ortaya çıkartmak gerektiğine inanıyorum. 

ATATÜRK ÇİZGİSİNE DÖNMELİYİZ…

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilk yıllarında kadına verdiği değer ve önemi her alanda belirtmiş ve kadın hakları konusunda kadın-erkek eşitliğini benimsetmiştir ki seçme ve seçilme hakkını tanıyan ilk ülke olarak tarihte yer almaktadır.

Toplumda kadının gerçek değerini bulması için yine ve yeniden Atatürk çizgisine dönmeliyiz. 

Kadınları anmak, anlamak sadece bir günle sınırlı kalmamalı her yerde ve her sektörde çalışkan, başarıya imza atan kadınlarımızla ne kadar övünsek azdır.

Kadınlarımıza verilen önemin, değerin sadece söz ve bir günle sınırlı kalmaması için önemli adımların atılması dileğiyle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun”

Anlayabilen, yaşayabilen için Kadın; Hayattır…