KADİR DAYIOĞLU


HIZLI TREN GELMEZMOLA!

“Kabak tadı” da verse, "Et-tekrârüahsen velev kâne yüz seksen" yani “Tekrar etmek en güzeldir, yüz seksen kere de olsa!”, hızlı treni hatırlatmaya devam edeceğim, unutma illetli Kayseri’nin muhterem ahalisine ve tabii, iktidar mensuplarına…


“Kabak tadı” da verse, "Et-tekrârüahsen velev kâne yüz seksen" yani “Tekrar etmek en güzeldir, yüz seksen kere de olsa!”, hızlı treni hatırlatmaya devam edeceğim, unutma illetli Kayseri’nin muhterem ahalisine ve tabii, iktidar mensuplarına…

***

Dostlar, şunu da söyleyebilirsiniz benim için: “Dayıoğlu’nun bildiği kırk türkü var. Kırkı da hızlı tren” üzerine. Tabii, Kıranardı (Öküzçukuru) Göletide türkülerimin aranağmesi…

***

Başta, Bakanımız Mehmet Özhaseki olmak üzere, milletvekilleri, Büyükşehir Başkanı Memduh Büyükkılıç ve diğer belediye başkanları, meclis üyeleri vs. “cümbül cemaat” bir otobüse binip, Yerköy’e gitsinler, oradan Sivas İstanbul hızlı trenine binsinler. İzlenimlerini anlatsınlar. Bakalım ne görecekler?

***

Tabii bu gidişte, Kayseri hızlı tren şantiyelerini de görüntüleyip bizimle paylaşsınlar. Yok, öyle tabela önüne geçip poz vermek. Göstersinler yapılan sanat yapılarını, imlâ ve hafriyatları

***

Öyle ya, bizzat Tayyip Bey tarafından, 23 Temmuz 2022 tarihinde temeli atılmıştı, (Gobels)vari propaganda yöntemleri ile. Aradan neredeyse iki yıl geçti. Bir çivi dahi çakılmaz mı; çakıldıysa gösterilmez mi be birader?

***

Sivas Ankara Hızlı treni işletmeye alınmıştı, bir yıl kadar önce… Şimdi isedirekt Sivas-İstanbul seferleri başlayacakmış. Hayırlı olsun. 

***

Kusura kalmasınlar; “elin oğlu güzel seviyor bizimkiler Seymen geziyor!”. Yıllardır, Kayseri’nin muhterem ahalisini, “geldi-geliyor” diye aldattılar. Çok sandık atlattılar… Muhterem ahalimiz de koptu koptu oy verdi AK Parti’ye… Vermeye de devam ediyor. 

***

Diyeceksiniz ki; avuç içi kadar ve bittiğinden beri su tutmayan KıranardıGöleti (Öküz Çukuru) için DSİ’ye söz geçiremeyen yöneticiler, devasa bir yatırımı mı gerçekleştirecekler? Nasıl DSİ ise laf söz dinlemiyor; adeta imparatorluk… Tabii, bu denli yumuşak tabiatlı iktidar mensuplarını görünce, bildiklerini okumaları da doğaldır. İp atlatır gibi atlatmaları da…

***

Murat Cahit Cıngı, milletvekili olunca sevinmiştik. Konuyu ve Erciyes tesisleri için önemini bildiği için. Bir şeyler yapabilir sanmıştık. Şunun derdi sürekli bana. Umarım anımsar: “Abi, iki kıtanın tünelle bağlandığı günümüzde, avuç içi kadar bir göleti nasıl bitiremezler. Hayret doğrusu!” derdi.

***

Tamam o zaman dostumuz, Erciyes A.Ş.’nin genel müdürü idi… Şimdi ise milletvekili oldu. Buyursun; “işte hendek işte deve!” Epey zaman önce durumu anlattım kendisine. Döneceğini söyledi. Anlaşılan, telefona yazdırdı, sıra bekliyor. Ya hû, şunu yıldırıma çevirse olmaz mı? Anlaşılan o da, Ankara havasına ayak uydurdu, hem de çabuk. 

***

Evet… İstanbul-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı da bugün Söğütlüçeşme tren istasyonundan saat 08.40’ta hareket ederek ilk seferini gerçekleştirdi.

***

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Osman Boyraz;"26 Nisan 2023 yılında Ankara-Sivas hızlı tren hattını açtık. Ankara-Sivas hızlı tren hattıyla Ankara-Sivas arasındaki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye 12 saatlik yol süresini de 2 saate indirerek Ankara-Yozgat arasını da bir saate düşürdük. “

***

“Hattımızda Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli, Sivas bulunmaktadır. Kırıkkale, Yozgat, Sivas illerimizle Ankara merkezli hızlı tren ana ağına bağlanması ile bu illerimizde yaşayan yaklaşık 1,3 milyon vatandaşımızı hızlı trenle seyahat etmesine vesile olduk. Açıldığı günden bugüne bir milyonun üzerinde yolcu seyahat etti. Şimdi de sizlerle birlikte yüksek hızlı trenlerimiz ile Sivas-İstanbul aktarmasız ekspres seferlerini başlatmanın mutluluğunu, heyecanını ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

***

Boyraz; "Ankara-Sivas arasında yüksek hızlı tren seferleri, 3 geliş, 3 gidiş olarak yapılmaktadır. Sivas ve Ankara’dan yüksek hızlı trenlerle seyahat eden yolcularımızdan gelen aktarmasız Sivas-İstanbul seferleri talepleri doğrultusunda artık bu seferlerden biri İstanbul’a devam edecek şekilde planlanmıştır. 

***

Bizim burada Söğütlüçeşme İstasyonu’nda uğurlayacağımız tren gibi Sivas’tan da öğlen saat 13.00’te hareket eden yüksek hızlı tren seferi bugünden itibaren aktarmasız olarak İstanbul’a devam edecektir. 

***

483 yolcu kapasitesine sahip setler kullanılacak, işletilecek bu ekspres hatlar İstanbul’dan 08.40’ten kalkacak, Sivas’tan da 13.30’da kalkacak. Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Arifiye, Pendik istasyonlarında duruş sağlayacak. Elbette ki ilerleyen günlerdeki taleplere göre tekrar bazı değişiklikler yapılabilir" ifadelerini kullandı.

***

Bilet fiyatı “ekonomi sınıfı” için 905 lira, business sınıfı için ise 1360 lira olarak belirlendi.”