MUSTAFA CENGİZ


HAYALLER VE GERÇEKLER…

İşsizlik rakamları ortada. Ücretli çalışanlara dair rakamı da paylaştık. 2021 Yılının finalinde öncelik Asgari Ücret rakamına dair beklentilere endekslenmiş durumda. Son günlerde Dövizdeki zirve herkesi malumu. Bu kışın çok zor geçeğini daha önce aylar öncesinden yazmıştık. Bir de bu arada erken seçim senaryolarına dair konuşulanlar ile olası bir hamle ve Seçim Ekonomisi uygulanması ile özellikle dar gelirli gurubun işi daha da zora girecek gibi görünüyor önümüzdeki günlerde İktidarın hamlelerine bağlı olarak.


Geçtiğimiz hafta TÜİK’in işsizlik rakamlarını açıklamış ve 12.1’lik dilimin son dönemlerdeki en yüksek rakam olduğunu ve hatta ve hatta bunun resmiyete yansıyan rakamlar olduğunu bir de bunun perde arkasında Kayıt dışı tablonun daha da vahim olduğunun altını çizmiştik.

Bugün TÜİK’ten bir başka veri paylaşacağım.

TÜİK Ücretli Çalışan İstatistikleri, Ağustos 2021 rakamlarına göre  Ülkemizde, Ücretli çalışan sayısı yıllık %9,4 arttı.

SANAYİ, İNŞAAT VE TİCARET-HİZMET
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2021 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,4 arttı.

Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 12 milyon 552 bin 434 kişi iken, 2021 yılı Ağustos ayında 13 milyon 732 bin 736 kişi oldu.
Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2021 yılı Ağustos ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %9,4, inşaat sektöründe %12,5 ve ticaret-hizmet sektöründe %8,8 arttı.

ÇALIŞAN SAYISI AYLIK %0,7 ARTTI
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2021 Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,7 arttı.
Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2021 yılı Ağustos ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe %0,7, inşaat sektöründe %1,2 ve ticaret-hizmet sektöründe %0,6 arttı.

2021 FİNALİNE DAİR

İşsizlik rakamları ortada.

Ücretli çalışanlara dair rakamı da paylaştık.

2021 Yılının finalinde öncelik Asgari Ücret rakamına dair beklentilere endekslenmiş durumda.

Son günlerde Dövizdeki zirve herkesi malumu.

Bu kışın çok zor geçeğini daha önce aylar öncesinden yazmıştık.

Bir de bu arada erken seçim senaryolarına dair konuşulanlar ile olası bir hamle ve Seçim Ekonomisi uygulanması ile özellikle dar gelirli gurubun işi daha da zora girecek gibi görünüyor önümüzdeki günlerde İktidarın hamlelerine bağlı olarak.

ACI İTİRAF…

Geçtiğimiz günlerde yine bu köşede vermiştik STK’ların isyanını.

Ve… TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun özetlediği tablonun son yılların en kritik tablosu olduğunun altını çizmiş ve Kapanan şirket sayısının da 70 bini bulduğuna dikkat çekerek işsizler ordusuna yeni işsizlerin eklendiğini ve geçim sıkıntısının da okulların açılması, kışın gelmesi, Elektrik-Doğalgaz başta olmak üzere petrol fiyatlarını artışı ile inanılmaz bir döngüye girdiğini üzülerek vurgulamıştık.

PANDEMİ BAHANESİ KESMİYOR…

Evet bir çok şeyi pandemi’ye bağlamak doğal.

Ancak gelin görün ki Türkiye bu süreçte tek başına değil.

Dünya’da ki her ülke bunu yaşıyor ve aldığı tedbirler sayesinde toplumun lokomotifi üreteci kesimi perişan etmiyor.

Türkiye’de bir dönem alınan tedbirlerin arkası kesilmiş durumda.

Küçük ve orta ölçekli esnafın işi kelimenin tam anlamı ile bitti nerede ise.

Siftah edemeyen esnafın tek çaresi kaldı kepenk kapatmak…

Kasım ve Aralık aylarında yeni iflaslar bekleniyor.

Tabir caizse “Artık ticaret nerede ise sayıların 50 binleri bulan marketler nedeni ile bitmiş durumda.”

İZAHI OLMAYANIN MİZAHİ YAPILIYOR.

Gökhan Özoğuz @gokhanozoguz “Türk Lirası 3 haftada neden %6.2 değer kaybetti ?

Bunun cevabı var mı ?

Memlekette Değil alınan Maaş, Aldığımız nefes bile Dövizle.

1 Dolar 9.3 TL (DOKUZ NOKTA ÜÇ)

Ve en korkuncu Bunun hiçbir açıklaması yok…”