NEBAHAT ERDOĞAN


GİR OYNA, ÇIK OYNA…

Oturup bir hesap yaptığımız da evi kira olanlar için 6000-7000 tl den aşağı kira bulamazsınız aylık mutfak gideri, 1 kilo peynir hesabını 250 tl baz alırsak ki dört kişilik bir aile haftada 2 kilo yese 2000 tl bu sadece peynir parası, haftalık çarşı-Pazar 2000 tl koy sepete, elektrik, su, doğalgaz faturalarına da 3000 tl etti mi sana 15.000 tl kalan 2000 tl ile “gir oyna çık oyna!” ha birde 2 tl miz var onu da at kumbaraya yıl sonuna kadar bir asgari ücret olur heralde...


Her ne hikmetse  bir asgari ücrete, iki emeklilere yapılacak olan zam hükümeti oldukça zora sokuyor.  

Yıl boyunca lay lay lom geçirdikleri zamanları yılın sonunda iki hafta gibi kısa bir süreye sıkıştırıp kalıyorlar. 

Nedeni nedir biliyor musunuz?

Yıl boyunca kulaklarının üstüne yatıp geçirdikleri zamanları vatandaşa unutturup , çalışan için, emekliler için toplantı üzerine toplantılar yaparak, gece gündüz çalışma havasına girmeleri. 

Göstermelik olarak yapılan toplantılarda hangi işçinin söylediklerini dikkate aldılar dersiniz ? 

Sonuca bakacak olursak kulaklarını tıkamışlar…

Zaten yıl boyunca rehavet içinde geçirdikleri zaman içerisinde kafalarında rakamları belirlemiş,  kendilerini ekstradan bu konu için yormaya gerek görmemişler.

Vatana millete hayırlı uğurlu olsun,  hayrı olunur mu bilmem ama 17.002 tl ile hayat zor olur sanırım.  

HEDEF  ŞAŞTI…

Evet iktidara geldikleri günden itibaren hedef 2023 diye diye oyalama planları iyi işledi, 2024 de girdiğimiz ilk günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları aynen şöyle; "Küresel krizlerin artarak sürdüğü bir dönemde biz farkımızı bir kez daha göstererek üreten, istihdam eden, büyüyen, gelişen Türkiye'nin yıldızını yükselteceğiz. Evet, 2023 hedefleri başlangıçtı. Asıl çıkışımızı 'Türkiye Yüzyılı'yla 2024'le birlikte başlatıyoruz." dedi. 

Yani 20 yıldır hiçbir şey yapılmamış, tadilatla uğraşmışlar, hedef şaştı bir yıl geriye attı. Ne ekonomide, ne sanatta, ne eğitimde, nede vatandaşın gelir düzeyinde gelinen nokta    “al aşağı, ters takla”Türkiye uçurumun eşiğine gelmiş bir ülke durumunda...

Yoksulluk sınırının 45.686 TL. olduğu bir zamanda   zammın yılda bir kez yapılmasına karar vermeleri ne kadar adaletli sizce. 17.002 tl bir yıl cebinizde, bir yıl boyunca aylık giderlerinize bir bakalım…

Oturup bir hesap yaptığımız da evi kira olanlar için 6000-7000 tl den aşağı kira bulamazsınız  aylık mutfak gideri, 1 kilo peynir  hesabını 250 tl baz alırsak ki dört kişilik bir aile haftada 2 kilo yese 2000 tl  bu sadece peynir parası, haftalık çarşı-Pazar 2000 tl koy sepete,  elektrik, su, doğalgaz faturalarına da 3000 tl etti mi sana 15.000 tl kalan 2000 tl ile “gir oyna çık oyna!” ha birde 2 tl miz var onu da at kumbaraya  yıl sonuna kadar bir asgari ücret olur heralde...

Bu 17.002 tl nin kaba taslak hesabı bu…

EMEKLİ VAHİM DURUMDA

Birde emeklilerin hesabı var, 3 Ocak 2024 günü;  aralık 2023 enflasyon oranları açıklandı biliyorsunuz, buna istinaden SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 37.57 olarak belirlendi. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapıldı. 

Emeklinin durumu çok vahim içler acısı hesaplarının içinden çıkılacak gibi değil. Nereye baksa zam, nereye dönse gam…

TÜİK’e göre aralık ayında enflasyon yüzde 2.93 oldu. Yıllık bazda ise yüzde 64.77 olarak ölçüldü.  nedense maaş zamları yaklaşırken enflasyon birden bire düşüyor zamlar açıklanıp maaşlar netleştikten sonra ayyuka çıkıyor… 

Valla iyi ayar veriyor TUİK 

Şimdi bu oranlara göre emeklinin ay sonunu getirebilmesi için hesabı nasıl yapılır siz söyleyin. Yok hükmünde gördükleri emekliyi açlığa mahkum etmeleri kaçınılmaz bir son gibi görünüyor… Dağılım oranlarının adaletsizliği de memur ve işçi emeklileri arasında sınıflandırma  yapıldığı da ayan beyan ortada. 

İşçi emeklisi 25 yıl çalışmanın karşılığı amele 11.250 tl. 

Memur  kalfalığa terfi etmiş görünüyor bu durumda. 30.000 tl

Ha birde milletvekili emeklilerimiz var maaşları 225 tl bu da sınıflandırılmanın belgesi… Yani iki yıl çalışmanın karşılığı ustalığa terfi etmişler…

Hayat pahalılığını, Ekonomik krizi kimler nasıl yarattı ise cezasını ona kesmeli bu krizi işçi, çalışan, emekli yapmadı, yatağında hasta yatan yada yeni doğan bebek yaratmadı bu krizi, hükümeti yönetenlerin eseri ve yine hesabı çalışana, işçiye, emekliye kestiler …  2024 yılına girerken dileğim 24.000 tl idi ne yazık ki refah payını kendilerine vererek  çalışanı, emekliyi sefalete mahkum ettiler…

Sayın Cumhurbaşkanı “Çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık” dese de maaşlara yapılan zamlarlar ve piyasadaki rakamlar bunun tam tersini söylüyor. Hiçbir şeye söz vermeyin Allah aşkına çünkü sözünüzün altında kalıyorsunuz.

Milyonlarca çalışan ve emekli vatandaş enflasyon oranında dahi zam alamazken  sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşı, 2024’te 183 bin TL olacak yani yüzde 81,63 oranında artarak enflasyonun da üzerinde zamlanmış olacak.

2023’te 6,6 milyar TL olan Cumhurbaşkanlığı Bütçesi, 2024’te 12 milyar 283 milyon 843 bin TL’ye çıkarıldı. 

Demek oluyor ki bütçe artışlarına bakarsak enflasyondan bir tek sayın Cumhurbaşkanı ve sarayı etkilenmiş oluyor.

BASINDAN HABERLER…

Yeni yıla vatandaşlar artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı ile giriyor. Cezalar, harçlar, köprü ve yol ücretleri gibi pek çok kaleme yeni yılda zam yapıldı. 

Zamları sıralamaya gerek var mı bilmiyorum ama iğneden ipliğe; 

Köprü ve otoyollar, MTV’ye yüzde 58,46,  kağıda, trafik cezalarında 2024'te vergi, harç ve cezalarda yeniden değerleme oranında (yüzde 58,46) artış yaşanacak.

 Alkol ve akaryakıtta 3 Ocak'ta açıklanacak veri ile birlikte ÜFE'nin yüzde 25 olması durumunda maktu ÖTV tutarları; benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,81 TL'ye yükselecek. 

Yüzde 20'lik katma değer vergisi (KDV) de dahil edildiğinde benzinde en az 2,25 TL, motorinde 2,11 TL'lik zam gündeme gelecek.

Özel tüketim vergisi Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile halihazırda 260 TL olarak uygulanan vergiye 140 lira zam yapıldığı duyuruldu.

Böylelikle 260 TL'lik özel iletişim vergisi yüzde 53,8 artırılarak yeni yılda 400 liraya yükseltildi. 

Durumlar böyle… 

Ne diyelim Yeni yılınız hayırlara vesile olur inşallah…

10 Ocak  çalışan gazeteciler günü olarak öncelikle meslek büyüklerim olmak üzere  tüm basın çalışan  arkadaşlarımın 10 Ocak çalışan gazeteciler günü kutlu olsun…