MUSTAFA CENGİZ


GERİ DÖNÜŞÜM CİDDİYE ALINMALI….

Geri dönüşüm konusu kolay değil… Emek istiyor… Zaman istiyor… Zahmet istiyor…Kişi başına düşen yeşil alan miktarında Dünya standartlarının üzerine çıkmasına rağmen bunu yeterli görmeyerek sürekli çıtayı yüksek tutan Doğaya önem veren Çevre Dostu çalışmaları ile de dikkat çeken bir belediye Kocasinan.


Geri dönüşüm önemli bir konu ve ciddiye alınması gereken bir konu başlığı.

İlimizde bu konu ile ilgili en önemli çalışmalardan birisini Kocasinan belediyesi yapıyor.

Daha önce Kocasinan belediyesinin Kentsel dönüşüme dair çalışmalarını 4 günlük bir seri halinde yazmıştım.

Bugün Geri Dönüşüme dair bir değerlendirme yazısı.

Nitekim Kocasinan Belediyesi, 8 ayda topladığı 7 bin 860 kilogram elektronik atık ile Türkiye genelinde aydınlatma ekipmanları atık grubunda liderliğini sürdürüyor.

Tarihler 03.06.2021’i gösterirken başkan Ahmet Çolakbayrakdar, "İlçede geri dönüşüm seferberliği ilan ettik" açıklaması ile dikkat çekiyor.   

‘Kıyafet ve Evsel Tekstil Atık Kutusu’ ile tekstil ürünlerini ekonomiye kazandıran belediye ‘Bitkisel Atık Yağ Toplama Kutusu’da topluyor.

Başkan Ahmet Çolakbayrakdar’ın deyimi ile “Geri dönüşüm; herkesin katkıda bulunacağı bir sosyal sorumluluk projesi” aslında.

Yapılan çalışmalar sayesinde özellikle insan sağlığına ve doğaya en çok tehlike arz eden aydınlatma ekipmanları toplanarak, geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.   

ÇEVRE DOSTU BELEDİYECİLİK

Son derece önemli bir hedef bu.

Çevre dostu belediyecilik anlayışı.

Zira ciddi manada bir tüketim toplumunda ortaya çıkan her türlü atığın şu veya bu şekilde değerlendirilebilmesi ve geri dönüş dahilinde kullanıma bir kez daha sunulması ciddi bir projelendirme istiyor.

Mesela birçok geri dönüşecek malzeme var başta tekstil atıkları, pil atıkları, teknoloji atıklar  olmak üzere.

Bunların toplanması, tasnif edilmesi, gerekiyorsa tamiri akabinde yeniden kullanıma sunularak kitlelere ulaştırılması sanıldığı kadar öyle kolay kolay olmuyor.

ELEKTRONİK ATIK İLE LİDER…

‘Elektronik Atık Toplama’ noktalarıyla ülke ekonomisine ve doğaya daha fazla katkı sağlanırken, bu sayede ekonomik ömrünü tamamlamış elektronik cihazlarda bulunan tehlikeli maddelerin çevreye verebileceği olası zararların önüne geçiyor ve ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlanıyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında kaynağından ayrıştırılmış ambalaj atıkları ile evsel atıkları aynı anda toplama özelliğine sahip ve Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracını filosuna katan Kocasinan belediyesi bu çalışmalarının semeresini elde ettiği derecelerle de taçlandırarak görüyor.

Nitekim 26.05.2021 tarihi itibarı ile ikili toplama sistemli aracı ile 1 yılda 978 bin 785 kg ambalaj atığı, 317 kg atık pil ve 4 bin 149 litre atık yağı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplayarak önemli bir işe imza atıyor Kocasinan.

Geri dönüşüm konusu kolay değil…

Emek istiyor… Zaman istiyor… Zahmet istiyor…

DİĞER FAALİYETLERE DAİR

Kocasinan Belediyesi, 2019 yılında atık yağların ayrı toplanması için ilçenin 141 farklı noktasına yerleştirdiği  ‘Bitkisel Atık Yağ Toplama Kutusu’ hizmeti ile de dikkat çeken bir belediye aynı zamanda.

Kocasinan Belediyesi, özellikle teknolojiyle donatılmış günlük 40 ton atık işleme kapasitesine sahip KAYÇEV’de kaynağında ayrışmış olarak toplanan ambalaj atıklar, tasnif edilerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hale gelen;  pet şişeler, renkli ve şeffaf naylonlar, alüminyum, bakır, krom gibi metaller, cam şişeler ve her türlü kağıt ve karton kutular gibi ürünler tesis de işlem görüyor ve bunlar geri dönüşüme kazandırılıyor.

İlçe sınırlarında geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını, evlerde mavi poşet dağıtım uygulamasıyla toplayan Kocasinan Belediyesi, iş yerleri ve kamu kurumlarında; iç mekan kutularıyla marketlerde ise büyük kafes sistemi ve büyük kutularla atıkları topluyor.

‘Kıyafet ve Evsel Tekstil Atık Kutusu’ ile tekstil ürünlerini de bir çok kitleye ulaştıran belediye bu konuda da örnek ve ciddi bir ekonomik katkı sunuyor topluma.

KATKI SAĞLAMAK ÇOK KOLAY

Temiz çevre ve daha yaşanabilir bir Türkiye için daha duyarlı olmak ve atık hale gelen elektronik aletleri belediye noktalarına bırakmak bir anlamda topluma da katkı sağlamak anlamı taşıyor.

18.05.2021 Tarihi itibarı ile vatandaşa daha temiz bir ortamda yaşaması için mesai mefhumu gözetmeksizin toplam 370 personel ve 128 modern araç ile mahalle mahalle temizleyerek, hijyenik ortam sunan ve bu arada Kişi başına düşen yeşil alan miktarında Dünya standartlarının üzerine çıkmasına rağmen bunu yeterli görmeyerek sürekli çıtayı yüksek tutan Doğaya önem veren Çevre Dostu çalışmaları ile de dikkat çeken bir belediye Kocasinan.