MUSTAFA CENGİZ


GALATASARAY’DAN GİRESUN’A YOL GİDER…

Önemli olan bundan sonra bu başarının devamını getirebilmek. Nihayetinde Galatasaray maçı artık geride kaldı. Hamasi nutuklar sıkmaya gerek yok. Türkiye’de her an her şey değişiyor ve anlık yaşanıyor. Spor yazarları da skor yazarı gibi çalışıyor Maşaallah ülkemizde. Bir maçla takımları şampiyon ilan edip, bir maçta da küme düşürebiliyorlar. Çarşamba akşamı itibarı ile alınan tarihi galibiyet artık istatistiklere geçmiş ve Giresunspor maçına saatler kala sarı kırmızılı takımın önünde yepyeni bir sayfa açılmıştır. Kaldı ki haftaya evimizde oynayacağımız Trabzonspor maçı da yarın ki maçtan çıkacak olan sonuca göre daha da büyük bir anlam ve önem ifade edecektir.


Kayserispor Lung, Carole, Kolovetsios, Hosseini, Onur, İbrahim, Attamah, Mensah, Emrah, Cardoso, Thiam tertibi ile çıktığı maçta Galatasaray’ı yerle bir ederken 48 yıllık tarihi susamışlığa da son vermişti.

Rotasyonu bol kadrolar ile oynanan maçta Kadir Has’ta tarih yazan temsilcimizin artık bu maçı unutarak ileriye doğru bakması ve yarın ki Giresunspor maçı ile de bunun devamını getirmesi şart.

Galatasaray maçı sonrasında gördük ki bu memleket ne kadar açmış bu başarıya.

Nerede ise “Çölde Su “ misali herkes sahiplendi bu galibiyeti ve gururlandık.

MİNİ BİR NOSTALJİ…

Şimdi tam zamanı.

Onları da hatırlamak gerekiyor.

Kayserispor, Galatasaray karşısında evindeki ilk galibiyeti 1973-1974 sezonundaki ilk randevuda elde etti. 21 Nisan 1974 tarihinde yapılan maçı 2-0 kazanan Kayserispor, daha sonra Galatasaray ile evinde oynadığı hiçbir maçı kazanamamıştı ta ki Çarşamba akşamına kadar.

Sarı kırmızılı takım tarihinin tek yazarı olarak kaleme aldığım 6 kitapta da genişçe yer verdiğim maçlardan birisi ilk galibiyet şüphesiz.

Sarı kırmızılı takımın 1972-73’de son Orduspor maçında Şampiyon Osman (Nuri Turan)’ın 84. Dakikadaki frikik golü ile gelen 1-0’lık şampiyonluk sonrasında ki ilk sezonumuzdu 1. Ligde.

Peki 21 Nisan 1974 tarihinde ki maçta sarı kırmızılı takım formasını kimler giyiyordu?

Maçın gollerini kim attı?

Teknik direktör Nazım Koka yönetiminde sahada kimler yer aldı?

ŞAMPİYON OSMAN, CİCOM, YILANCI…

Hakem Talat Tokat'ın yönettiği yıkılan Kayseri Atatürk Stadında oynanan zorlu mücadeleyi sarı kırmızılılar  Metin Ülgen'in 57. ve Mustafa Yücel'in (Yılancı)  75.dakikada attığı goller ile 2-0 kazanmıştı.

Galatasaray’ın başında meşhur yumruk hareketi ile dikkat çeken Brian Birch vardı.

O sezon Kayserispor 1973-1974 kadrosunda  Osman Nuri Turan, Metin Ülgen, Cengiz Yazıoğlu, Cihat Emiroğlu, Kaleci Rızkullah Fakusoğlu, Erdinç Sandalcı, Levent Engineri, Mehmet Gümüşsoy, Mustafa Yücel, Canan Acıkgöz, Kaptan Ersel Altıparmak gibi isimler dikkat çekiyordu.

Galatasaray’ın kadrosunda yer alan Enver Ürekli ve Metin Kurt daha sonra Kayserispor forması giyen ve teknik direktörlük te yapın iki isim olarak tarihe geçtiler.

Kayserispor Rızkullah Fakusoğlu, Mehmet Gümüşsoy (Cicom) , Osman Nuri Turan (Şampiyon), Levent Engineri, Cihat Emiroğlu, Ersel Altıparmak, Cengiz Yazıcıoğlu, Mustafa Yücel (Yılancı), Muhittin Köymen (Dk.46 Muhittin Köymen), Canan Açıkgöz  ve Erdinç Sandalcı

İLERİYE BAKMAK DURUMUNDAYIZ

Önemli olan bundan sonra bu başarının devamını getirebilmek.

Nihayetinde Galatasaray maçı artık geride kaldı.

Hamasi nutuklar sıkmaya gerek yok.

Türkiye’de her an her şey değişiyor ve anlık yaşanıyor.

Spor yazarları da skor yazarı gibi çalışıyor Maşaallah ülkemizde.

Bir maçla takımları şampiyon ilan edip, bir maçta da küme düşürebiliyorlar.

Çarşamba akşamı itibarı ile alınan tarihi galibiyet artık istatistiklere geçmiş ve Giresunspor maçına saatler kala sarı kırmızılı takımın önünde yepyeni bir sayfa açılmıştır.

Kaldı ki haftaya evimizde oynayacağımız Trabzonspor maçı da yarın ki maçtan çıkacak olan sonuca göre daha da büyük bir anlam ve önem ifade edecektir.

SAKATLIKLARIN SEBEBİ…

Yukatel Kayserispor teknik direktörü Hikmet Karaman Pandemi sürecinde özellikle sakatlıkların arttığına dikkat çekerek bunun sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi ve sakatlıkların yoğunluğunu pandemi ile ilişkilendiren açıklamalarda bulundu.

Önemli bir tespit bu konunun Tibbi karşılığının bulunması kuşkusuz sürekli yaşanan sakatlıklar nedeni ile teknik kadrolar üzerinde oluşan soru işaretlerinin kalkmasında da önemli bir artı olacaktır.

KAZANAN TAKIM…

Giresunspor’un Perşembe akşamı oynadığı Fenerbahçe maçını yakınen izlemiştir teknik heyet ve futbolcularına da rakip ile ilgili uyarılarını yapmış gereken tüm tedbirleri de almıştır.

Yarın ki Giresunspor maçında büyük ihtimalle Karaman “Kazanan takım bozulmaz” mantığı ile Galatasaray maçındaki on biri sahaya sürecek ve oyunun gidişatına göre hamlelerini yapacaktır.

Kadroda Rotasyon yapmak sanırım bu kez risk almak anlamına gelecektir ama yine de takdir hakkı teknik kadronun yarın sahaya süreceği kadroyu hep birlikte göreceğiz.

Bu arada Galatasaray'ın yeni transferi Gustavo Assuncao, İbrahim Akdağ'ın ardından karşılaşmanın en çok koşan ismi oldu. İbrahim Akdağ 11.4 km ve Gustavo Assuncao  11.0 km koştu.

YARIN GİRESUNDAYIZ…

Giresunspor Basın Sözcüsü Halil İbrahim Önal: “Aradığımız başarıyı inşallah Fenerbahçe maçında bulmayı düşünüyoruz. Oyuncularımız buna her anlamda hazır. Bence çok sürpriz durum oluşacaktır.” demişti.

Son maçında deplasmanda Fenerbahçe’ye  maç 1-0 iken penaltı kaçırarak kaybeden ligin 1 puanlı takımı Karadeniz ekibi galibiyete hasret.

Takımda başka Zeki Yavru, Emre Taşdemir ve Aziz Behich tanıdık isimler.

Teknik Direktör Hakan Keleş  yönetimindeki yeşil beyazlılarda Onurcan Piri, Zeki Yavru, Diarra, Perez, Aziz Behich (Suleymanov), Traore (Umut Nayir ), Pelupessy (Emre Taşdemir), Flavio, Sergio, Diabate (Erol Can Akdağ), Balde (Doukara) ve Okan Kocuk, Arda Kılıç, Douglas, Hayrullah Bilazer, Çekdar Orhan
Süleyman Doukara’nın Altay’ı avlayarak köşeden örümcek aldığı maçtaki başta Traore, Flavio, Sergio, Diabate, Balde ve oynarsa  Douglas’ın performanslarının bizi epey zorlayacakları kesin.

Giresunspor'un Süper Lig'de ilk 6 maçı: 0-2 Galatasaray, 0-2 Kasımpaşa, 0-1 Trabzonspor, 0-1 Alanyaspor, 0-0 Konyaspor ve Fenerbahçe maçı 2-1…

BU DA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI…

Bu da yepyeni bir tartışma konusu.

“Süper lig 16 takımlı oynansın!”

Uğur Meleke: "Süper Lig özelinde benim kanaatim, bize 20 takımlı ligin çok lüks olduğu. 18 takımı bile tartışıp belki 16'ya düşürmeyi gözden geçirmemiz gerekirken şu anda içinde bulunduğumuz 20'li turnuva akıl dışı."

Yabancı sayısından sonra, Nur Topu gibi bir tartışma konumuz daha oldu.

Bence 10 takımlı ve sadece İstanbul takımları ile oynansın lig.

Zaten Anadolu Takımları figüranlıktan başka bir işe yaramıyor bu mantıkla.

BU DA İLGİNÇ DEĞİL Mİ?

Bülent Timurlenk: "İmza töreni sırasında yerli futbolcu kontenjanının arttırılmaya çalışıldığı söylendi.

Peki TFF, yabancı sınırının konuşulduğu bir dönemde neden yabancı teknik direktör tercih eder?

Milli takım teknik direktörlüğüne kim gelirse gelsin, gazeteci araç takip mesafesi gibi mesafeyi kurmalıdır. EURO2020 döneminde İtalya maçının analizini değil, Şenol Güneş'in ceketinin teknolojisini okuduk."

Uğur Meleke: "Son olarak, Ümit Milli Takım ile A Milli Takım arasında bağ kurulamadı. Neden A Milli Takım'da eksik olunca Ümit Milli Takım'dan oyuncu çağrılmadı? Neden gidip ligimizden yaş almış isimler çağrıldı?"

BU PİRİNÇ DAHA ÇOK SU ALIR

Rıdvan Dilmen: "Yedlin her maç, her hafta geriye gidiyor, hiç mi altyapıda sağ bek yok? Bir oyuncu penaltı yapar ama voleybolcu gibi penaltı yapmaz. Thiam voleye çıktığında kafayı sokmaya çalışsa, faul alırsınız. Ben penaltı yapmak istiyorum der gibiydi"

Deniz Çoban: "Thiam’ın vuruşunda top; Yedlin'in başının üzerine kadar kalkmış, doğal konumda olmayan koluna temas etti. Hakem pozisyonu göremedi ve devam ettirdi. VAR hakemin hatalı kararının düzeltilmesini sağladı. Pozisyon net bir penaltıydı."

Önder Özen: "Kayserispor'da Hikmet Karaman bugün bir kimlik ortaya koydu. Sonuç da vermeyebilirdi. Ne yaptı? Koşuyla baskı. Gerçek bir deneme. Galatasaray'da bundan önceki maçlarda oyuncu arayışı vardı. Oyun arayışı yoktu."

İlker Yağcıoğlu: "5 haftada 10 puan. Puan ortalaması oldukça yüksek. Hikmet Hoca uzun zamandır ilk kez 2. haftada takım aldı ve son derece iyi başladı."

Raşit Altun: "Güçlü, atletik oyuncular... Transfer politikasını doğru buluyorum. Gence yatırım tamam ama birdenbire takım komple değişmez. Real Madrid de kabuk değiştiriyor ama Benzema, Modric, Kroos, Casemiro duruyor... 48 transfer yaptı Fatih Terim son döneminde. 3,5 yıl oldu geleli. Geçen sezonun 6. haftasından sadece 3 futbolcu vardı sahada; Luyindama, Taylan, Emre Kılınç.."

İSTATİSTİKLER

Trabzonspor, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde 2.1'lik puan ortalaması yakaladı.

Bordo mavililer, geçen sezonun 8. haftası sonrasında göreve getirilen Abdullah Avcı yönetiminde çıktığı 38 lig maçında 22 galibiyet, 13 beraberlik, 3 mağlubiyet yaşadı.

Borda mavililer ilk yarıyı lider tamamlamaya namzet en hazır takımlardan birisi görünümünde bu haftalar itibarı ile…

Milli maç arası dönüşü Kadir Has’ta ağırlayacağız Bordo mavili fırtınayı her ne kadar Konya’da 10 kişi ile 2-2 berabere kalsalar da….

AVRUPA’DAN FUTBOL…

Premier Lig'de haftalık maaşı en yüksek olan 5 futbolcu.

Ronaldo - 480 Bin Sterlin, Lukaku - 450 Bin Sterlin, De Bruyne - 385 Bin Sterlin, Grealish - 380 Bin Sterlin, De Gea - 375 Bin Sterlin

GÜZEL BİR UYARI…

Yazımızı Beşiktaş tarafından yapılan güzel bir uyarı ile bitirelim bugün.

"Senin ve kulübümüzün ceza almaması için lütfen küfür etme, ettirme!"

Bu arada Sergen Yalçın-Bolatelli olayında yeni bir boyut yaşandı.

Mario Balotelli: “Eğer size tanımadığınız biri, ‘beyni yok’ diyorsa, sizin de o kişiye bunun aksini söylemeniz gerekir. Yerimde kim olsa aynısını yapardı” ifadesini kullandı.

Beşiktaş - Adana Demirspor maçı sonundaki olaylar nedeniyle iki takım da PFDK'ya sevk edildi.

SON DAKİKA GELİŞMELERİNE DAİR…

Çaykur Rizespor'da teknik direktör olarak Emre Belözoğlu ile anlaşma sağlandı.

Beşiktaş: "Bir organizasyon sırasında, Camiamıza yönelik hakaret içeren ifade ve davranışları nedeniyle şarkıcı S.O. hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılmıştır." açıklaması yaptı.

UEFA, Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası'nda dağıtılacak toplam ödülü, 8 milyon eurodan 16 milyon euroya çıkardığını açıkladı.

Bülent Korkmaz, A. Alanyaspor'un başında çıktığı ilk 2 Spor Toto Süper Lig maçını kazandı!