KADİR DAYIOĞLU


ERÜ-OSB YOLU

Uzun uzun bilgi verdi, Elcuman... Tepeyi nasıl geçeceklerini sorduğumda,  o da Tünel’in bahalı geldiğini, son inşaat teknolojilerini kullanarak, Erciyes Bulvarı’nda (Hisarcık Yolu) bulunan “yarma” gibi aşacaklarını belirtti.


“ERÜ nere, Kayseri OSB nere?” demeyin… Haliyle, “bu yol neyin nesi?” de…  Öyle ya, biri Hanya’da, diğeri Konya’da… Bu yol, ERÜ Hastaneler girişinden, kanal boyunu takip edip, Gediris’ten geçen, sonra Eskişehir bağlarından inen, Eğribucak üzerinden OSB yoluna kavuşan bir proje… Bir nevi, kent içi “güney kuşak proejesi”. Olmaz demeyin, neden olmasın? Nitekim geç de olsa, kuvveden fiile geçmeye başladı.

***

Hikâyesi şöyle: Başkan Mustafa Çelik’in ilk günlerinde, yapacaklarını anlatan bir “proje demeti” sundu, Radison Otel’de… Ben de katıldım… Projeler arasında, alternatif bağlamında, Kartal’a, “üç katlı bir kavşak” da vardı. Sonuçta, bu toplantılarla ilgili peş peşe birkaç yazı yazdım. Bunların birisinde, bu kavşağı eleştirdim. “Sakın ola yapmayın!”, dedim.

***

Yine dedim ki, evvela, bu kavşakta bir “sayım” yaptırtın… Talas tarafından gelip, yıkılan genelevinden geçip Mezarlık-OSB istikametine giden araç sayısını bir görün, ondan sonra karar verin, Alternatif olarak da, “katlı kavşak” yerine, yukarıda güzergâhını verdiğim yolu önermiştim.

***

Sonra, yurtdışına çıktım, iki ay kadar kaldım, geri döndüm… Başkan Çelik, bir kahve içmeye davet etti, makamına… Gittim laf lafı açtı, söz ulaşım projelerine geldi. Bu “kuşak yola” bir parantez açıldı… Başkan, makam odasında bulunan “bilgi panosunu” açtı, sözünü ettiğim güzergâhı harita üzerinde gösterdi. Bunun da alternatif olarak gündemlerinde olduğunu, söyledi. Sayımı yaptırtmışlar, yüzde 30’a yakın aracın, sözünü ettiğim yöne gittiğini de tespit etmişler…

***

Uzatmayalım, Başkan Çelik, OSB tarafından başladı bu projeye, takriben Hacılar yoluna kadar olan kısmı tamamladı. Sıra Eskişehir tepesini açmaya geldi. Ya bir tünelle ya da tepeyi aşarak geçeceklerdi. Sonra, Mustafa Çelik’i partisi aday göstermedi.

***

Tabii, aday olmayışını, iki nedene bağlamıştım. Birincisi, Sayın Abdullah Gül ile akraba olması. İkincisi de, dört yıllık sürede gösterdiği “üstün performanstan”, parti içinden “birilerinin” rahatsız olması… Hatta bu rahatsızlıklarını kamufle edip, Sayın Gül’e olan yakınlığını Genel Merkez’e ilettiklerini de tahmin ettiğimi belirtebilirim… Öyle ya Çelik, “birilerini” dinlemiyordu. Önünün kesilmesi gerekirdi. Yoksa partili, Kayseri’de parti kurucusu, başarılı birisi, ne diye “ekarte” edilsin ki?

***

Bunu da, Başkanın yüzüne söyledim, makam odasında, son zamanlarında; devir için gün sayıyordu artık… Ha. Bunları, o zaman da yazdığımdan, bir beis görmüyorum, tekrarlamaktan. Neyse…

***

Konu, tekrar gündeme gelince, ERÜ-Gediris arasının yapımı başlanınca, arkasından sıra tepenin açılmasına gelince, Başkan Çelik’i aradım, bunun için. O da şu bilgiyi verdi: Hesaplattıklarını, tünelin 11 milyon dolara çıkacağını, geçiş zamanının da yarım dakikaya ineceğini ifade etti. Maliyet yüksekliği nedeniyle, 2 dakikalık bir geçiş süresi olan tepeyi aşmanın daha uygun olacağına kara verdiklerini, sonrasının ne olduğunu bilemediğini söyledi.

***

Konu basına yansıyınca, Başkan Büyükkkılıç’ın şantiyede inceleme yaparken verdiği görüntüler basına yansıyınca, konunun ilgilisi, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı İnş. Müh. Hamdi Elcuman dostumuzu da aradım. Gerçekten işini bilen, takdir ettiğim, başarılı birisi Elcuman… Tabii, bunları derken, Fen İşleri Daire Başkanı Ali Hasdal’ı da unutmuş değilim. Onun da çok emeği var bu kente…

***

Uzun uzun bilgi verdi, Elcuman... Tepeyi nasıl geçeceklerini sorduğumda,  o da Tünel’in bahalı geldiğini, son inşaat teknolojilerini kullanarak, Erciyes Bulvarı’nda (Hisarcık Yolu) bulunan “yarma” gibi aşacaklarını belirtti.

***

Çorbada bir parça tuzumun olduğu düşüncesiyle, inanın gururlandım. Memnuniyetimi ifade ettim, başarılar diledim. İnanın bu “varyant” merkezin özellikle Kartal Kavşağı’nın trafiğini rahatlatacak.

***

Tabii, daha önceleri de belirttiğim gibi, bu yeterli mi? Hayır… ERÜ-OSB arası tamam.  OSB’den, Güney Çevre Yolu (Niğde-Adana yolu) bağlantısı pek iyi değil. Bu kısa geçişin de halli gerekir… Bu hallolursa, Kayseri-Niğde, hatta İstanbul yönüne, kentin önemli bir bölümünden gidecekler için cazip hale gelir, trafiğin bir bölümü bu aksa aktarılır. Haliyle Merkez ve Osman Kavuncu Bulvarı da rahatlar.

***

Bir anımsatma daha yapayım. Yine Kartal Kavşağı’nı rahatlatmak için, Hulusi Akar Bulvarı, Aydoğan Paşa kavşağından, askeriyenin bir bölümünü yeraltından geçip, Talas Bulvarı’na ulaşan bağlantının da gündeme alınması gerekir.

***

Bildiğim kadarı ile bu projenin fikri ve proje altyapısı da Çelik Başkan döneminde oluşmuştu… Epey, anlaşmalar da yapılmıştı, ciheti askeriye ile… Ne oldu, bilmiyorum. Büyükkılıç Başkanımın bunu da dikkate alınmasında yarar var.

***

Unutmayın, kent içinde alt-üst geçitler, katlı kavşaklar ulaşımı pek rahatlatmıyor. Aksine, ulaşım hızı artıkça, imar olması gereken “yol geometrisine” pek izin vermeyince, sıkıntı da peş peşe geliyor. O nedenle, bir ağ şeklinde, ulaşım akslarını bir birine bağlamak gerekir.

***

Mesela, ben yetkili olsam, Talas-Endürlük-Kıranardı-Hisarcık bağlantısını da nitelikli hale getiririm. Bu sayede Talas-Tomarza yönünden gelip Erciyes ve Hacılar yönüne gidecekler için bu bağlantı önem arz eder. Allah var, burada bazı çalışmalar var ama çalışmanın “nitelik dokusu” pek cezbedici değil.