KADİR DAYIOĞLU


DSİ NE KADAR CİDDİ

Bu stratejik konuyu mevcut ve müstakbel Başkanın bilgilerine sunarım. Tabii, ciddiye alırlarsa.


Mühendisliğe başladığımız 1960’lı yıllarda DSİ’de, İller Bankası’nda, TEK’te, Karayolları’nda çalışmak, bir ayrıcalıktı… Şimdi nasıl? Bilmiyorum… Ama takip ettiğim için biliyorum, DSİ Kayseri Bölgesi dökülüyor. Şimdi vereceğim örneklerden belli.

***

Yazılarımız üzerine bir gelişme var mı, diye milletvekili Murat Cahit Cıngı’dan bir “alo” bekledik, Kıranardı Göleti ile ilgili. Herhalde sinyal tellere takılıp kaldı. Ya da o da “Ankara havasına” çok çabuk ayak uydurdu, Sayın saylavımız. Canı sağ olsun, biz hancı o yolcu. Şunun şurasında bir yıl geçti, göz açıp kapatılana kadar, dört yıl da geçer.

***

Bittiği günden beri bir türlü su tutmayan Kıranardı (Öküz Çukuru) Göleti’nin halini çok iyi biliyor diye çok sevinmiştik, Cahit Bey seçilince. Anlaşılan o da bürokrasinin “ip atlatma” girdabına hızla girmiş. 

***

Acaba, bazı gelişmeler var da bizim mi haberimiz yok, diye DSİ, sitesine girdim. Haberlerde, yeni Bölge Müdürü İl Müftüsünü ziyaret etmiş. Eeee… Tabii, bizi ziyaret edeceğine Müftü efendiyi tercih etmiş. Belli ki, “hayır dualarına” ihtiyaç duymuş… 

***

Sonra; acaba işletmedeki göletlerde bir değişiklik var mı diye, sayfa karıştırdım. Ne gezer, esamesi okunmuyor bizim Gölet’in… Daha önce belirttiğim gibi, varken çıkartmışlar sitelerinden… Neden çıkarttılar bilmiyorum? Yoksa onlar da mı umut kesip, kendi haline terk ettiler?

***

Acaba dedim, yapımı devam edenlerin listesine tekrar mı aldılar, diye merak ettim. Baktım orada da yok.İşletmeden olanlarla ilgili bazı bilgiler dikkatimi çekti. Kafam iyice karıştı… Seksenine merdiven dayayan birisi olarak yanlış mı görüyorum diye, tekrar tekrar baktım. Gördüğüm şu:

- Tekir Müşker Göleti yapımına 1983 yılında başlanmış. Sıkı durun 1963 yılında işletmeye alınmış. Bir bu olsa;

- Zincidere Göleti (Reşadiye Sulaması) 1987 yılında yapımına başlanılmış, yine sıkı durun 1961 yılında işletmeye alınmış. 

***

Sayın Bölge Müdürüne soralım; bunda bir terslik yok mu? 

Yoksa terslik ben de mi?

***

Durun bitmedi, Naci Bektaş’ın Bölge Müdürlüğü zamanında yapılan, işletmede olanların içinde Tekir Göleti yok, neden? Yoksa, o da ekonomik durumunu doldurup emekli oldu da ondan mı?

***

Kim bilir belki de Belediyeye devrettik diye çıkartmışlardır listeden. Ama Müşker Göleti de kafamı karıştırdı. Müşker tarafına ne zaman Gölet Yapılmış? Nu göletten kimler nasıl yararlanıyor? Bilemiyorum.

***

Yamula Barajı’na gelince, bunda da bir terslik gözüme çarptı. Yapımına 1999’da başlanmış, 2017’de işletmeye alınmış, deniliyor. Hafızamı yokladım, bunda da bir terslik var gibi geldi bana. Emin olmak için arşivime müracaat ettim. Bakalım o ne diyor?

***

Barajın temeli, 01 Kasım 1998 tarihinde dönemim başbakanı merhum Mesut Yılmaz tarafından atıldı. 27 Aralık 2003 tarihinde su tutmaya başladı. 30 Temmuz 2005’te gövde su ile doldu elektrik üretimine geçildi.

***

Tamam anladık ama DSİ’nin işletmeye geçtiği tarih olarak 2017’yi, yapıma başladığı 1999 tarihi vermesinin anlamı ne? Anlaşılan haberleri ya da ciddiyetleri yok!.. Maalesef, derivasyon tüneline başlama tarihine ulaşamadım. Merhum Yılmaz’ın temelini attığı bu değil gövde ise, demek ki, yapımına daha önce başlanmış. 

***

Diğer bir konu da şu: Sulama… Aradan yirmi yıla yakın süre geçmesine rağmen pompaj ve gövde(Dadağ) sulaması bir türlü yapılamadı, Yapılan ise mansap (suyun türbinleri çevirip nehre döküldüğü nokta) sulamasından başka bir sulama yok.

***

Baraj işletmecisi Kayseri Elektrik Üretim AŞ’nin.20 yıllık imtiyazları önümüzdeki 30 Temmuz 2025’te bitecek. Kamuya devrolacak. Çok sordum yanıt alamadım neden pompaj ve gövde sulaması gecikti ya da geciktirildi?

***

Kimseden ses soluk çıkmadı, çok sordum. Tabii, DSİ’den de… Mesela yine çok sordum, Yamula bağlamında, elektrik üretimi ile Yamula sulaması arasında bir ilişki var mı?

***

Unutmayın Yozgat, Kırşehir, Nevşehir tarım alanları da bundan yararlanacak. Dönemin DSİ 12. Bölge MüdürüAli Fuat Eker, sulama ile ilgili şu bilgiyi vermişti (22.08.2012): Sulama iletim kanalları 2013’te tamamlanacak ve nihayetinde 187 bin 600hektartarım arazisi sulanacak. Bu alanın 7 bin 748 hektarı Kayseri sınırları içinde.

***

Şimdi, DSİ 12. Bölge Müdürüne soralım. Sayın Müdürüm, iletim hatları bitti mi?

***

Tabii, bizim Kayseri milletvekilleri bundan habersiz acaba Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir milletvekilleri haberdar mı? Sanmıyorum!.. Ziraat odalarının da hiç ilgi alanına girmiyor.

***

Tam bu noktada, uyarımı bir kez daha yapacağım. Kayseri Elektrik Üretim AŞ’nin imtiyazı bir yıl sonra bitecek (30 Temmuz 2025). Bakanlık nezdinde şimdiden teşebbüse geçin de, işletme hakkını Büyükşehre alın. Kentin, müstakbel su rezervine kavuşursunuz. Yok, elektrik üretim amaçlı tekrar ihaleye çıkılırsa, bir bardak içme suyu vermezler haberiniz olsun. 

***

Peki, elektrik üretimi yapılmayacak mı derseniz, şunu derim. Santral “puant santral” olarak kullanılır. O kadar.

***

Bu stratejik konuyu mevcut ve müstakbel Başkanın bilgilerine sunarım. Tabii, ciddiye alırlarsa.