MUSTAFA CENGİZ


DÖKME SU İLE DEĞİRMEN DÖNER Mİ?

2021/2022 Sezonu yine büyük sıkıntılarla başladı Bellona Kayseri Basketbol takımımız adına. Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi temsilcimiz Bellona Kayseri Basketbol takımında ekonomik sıkıntı var. Bellona Kayseri Basketbol takımının son yıllardaki sancılı macerası her geçen gün daha da kötüye giderek devam ediyor. Eğer ki son dönemde Erciyes Anadolu holding CEO’su Dr. Alpaslan Baki Ertekin katkı sağlamasa ve Bellona markası sponsor olmasa idi sarı kırmızılı takımın çoktan kapanmıştı. Öncelikle Kayseri Bellona Basketbol ailesi hiç kimseyi ayırt etmeden bir kucaklaşma yapmalı. Herkes şapkasını önüne koymalı ciddi bir özeleştiri yapmalı her şeyden önce. Nedenleri, Niçinleri, Nasılları samimi bir dille masaya yatırılmalı… Kayserispor gibi Bellona Basketbol’da bir türlü Kayseri’nin takımı olamadı ya da bu mantaliteyi kabul ettiremedi yıllarca bu takımı yönetenler. Eskisi ile yenisi ile tüm basketbola katkı sağlayan herkesi bir kurtuluş platformuna davet edip neler yapıldığını ve neler yapılmasını istediğine dair açık yüreklilikle herkesi kucaklamalı. Evet… Bu takım kapanmamalı ve başka bir şehre de satılmamalı. Daha önce biz bu sancıları Meysuspor ve 3. Lig takımlarımız ile defalarca yaşadık.


2021/2022 Sezonu yine büyük sıkıntılarla başladı Bellona Kayseri Basketbol takımımız adına.

FIBA EuroCup Women mücadelesinde Romanya’dan mağlubiyetlerle dönmüşlerdi.

Geçen hafta Perşembe itibarı ile FIBA EuroCup Women D Grubu ilk maçında Bellona Kayseri Basketbol deplasmanda Nesibe Aydın’a konuk oldu. Sarı-Kırmızılılar rakibine 84-57 mağlup oldu.  

Ardından Pazar günü ligdeki mücadelede ise evimizde Mersin mağlubiyeti izledi bunu.

Çarşamba akşamı Bellona Kayseri Basketbol, EuroCup Women D Grubu ikinci maçında sahasında NKA Universitas Peac takımını konuk etti. 71-63

Sarı kırmızılılar bu sezon ilk kez kazandı Avrupa’da dördüncü maçında.    

NEREDEN NEREYE?!...

Coach Ayhan Avcı’nın ifadesi ile “Avrupa’da yaklaşık 10 senedir Kayseri ismini gururla taşıdığımızı 3 tane Avrupa finali oynadığımızı, 1 tane Türkiye Ligi finali, 1 tane Türkiye Kupası finali oynadığımızı düşünürsek ve Türkiye’de Galatasaray, Fenerbahçe’den sonra en çok Avrupa maçına çıkmış takım olma unvanını taşımak bunun yanında seyirci rekoruna sahip olmak Avrupa’nın.

Ancak bunlar bu sezon olmayacak…”

SIKINTILI SÜREÇ SÜRÜYOR

Son yıllarda hep aynı benzer olaylar yaşanıyor.

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi temsilcimiz Bellona Kayseri Basketbol takımında ekonomik sıkıntı var.

Bellona Kayseri Basketbol takımının son yıllardaki sancılı macerası her geçen gün daha da kötüye giderek devam ediyor.

Eğer ki son dönemde Erciyes Anadolu holding CEO’su Dr. Alpaslan Baki Ertekin katkı sağlamasa ve Bellona markası sponsor olmasa idi sarı kırmızılı takımın çoktan kapanmıştı.

SON DAKİKADA BELLONAYA 750 BİN TL

Ertekin bu takımın Kayser’de kalması ve kapanmaması adına son bir hamle daha yaptı önceki gün.

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Dr. Alpaslan Baki Ertekin "Kayseri Basket ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

Sorunlar Ömer başkanın çözebileceği noktayı aştı. Acil 2,5 milyon bulunmazsa takım ya ligden çekilecek ya Kayseri dışına satılacak. Tüm desteklerimize ek 750 bin lirayı biz veriyoruz. Bu takım bu şehirde ve bu ligde kalsın." Diyerek bir jest daha yaptı.

Buna rağmen Kayseri Bellona Basketbol bir türlü Kayseri’den umduğu desteği bulamıyor.

Bunun en önemli sebebi sanırım yıllardır hep aynı yönetim, Coach ve teknik kadro ile yoluna devam etmesi ve yeniliğe açık olmaması olsa gerek.

Zira Kayseri basketbol camiasını bir türlü temelinden kucaklayamayan ve nerede ise 10’a yakın isim değişikliği geçiren ekip Şekerspor hariç hep aynı isimlerle yönetiliyor.

SAKATLIK ŞOKU YAŞADILAR

Bellona Kayseri Basketbol’da yeni sezon öncesi Farhiya Abdi'nin sağ ayak tarak kemiği kırıldı.  Somali asıllı İsveçli oyuncu Farhiya'nın 2-3 ay sahalardan uzak kalacağı öğrenildi.

Yeni sezon öncesi İspanya'nın CDB Clarinos takımında transfer edilen 1992 doğumlu oyuncunun yaşadığı sakatlık sonrası ameliyat olacak ve sonrasında tedavisine başlanacak.                                         

SORUN HEP AYNI…

Önce Ahmet Bozbey dillendirdi bu konuyu.

Ne kadar acıdır ki; Bozbey, ekonomik sıkıntı çektiklerini söyleyerek ligde en az bütçeye sahip takım olduklarını ifade ederek, yeni sezon öncesinde deplasmana gitmek ve oyuncuların ödemelerini yapmakta güçlük çeken sarı kırmızılı takım, destek beklediklerinin altını çizdi.

Kısaca Parası az ama düşmeyecek bir takım olduklarını söyleyen Bozbey, "Bu takım 2005 yılından beri Basketbol Kadınlar Süper Lig’inde ve bu takımın 6’inci ismi. En uzun ise Bellona Kayseri Basketbol oldu. Her sene maddi sıkıntıları yaşıyoruz. 3 kez Avrupa’da final oynadık. En son oynadığımız final sonrası düşüşe geçtik. Dolar ve Euro kurunun artması final oynamak için harcadığımız paralar sonrası 3-4 senedir de makul takım kurma çalıştık ve borçlarımızı eritmeye çalışıyoruz. Biz gençlik spor kulübüyüz ve sabit bir gelirimiz yok. Her sene sezon bittikten sonra önümüzdeki sezon para var mı, takım kuracağız mı, takım kapanacak mı bunu her sene duyuyoruz" diyerek içinde bulunulan tablonun vehametini dillendirdi.

AYHAN AVCI CEPHESİ…                                       

Ardından Ayhan Avcı aynı şeyleri söyledi.

Bellona Kayseri Basketbol takımı Coach Ayhan Avcı, ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını ve deplasmana giderken borç para alarak seyahat biletlerini veresiye defterine yazdırdıkları itiraf ederek tablonun bir başka elim boyutunu kamuoyu ile paylaştı.

Hatta biraz ileri giderek Avcı şunları ifade etti.

Avcı, ekonomik sıkıntıdan ötürü en önemli oyunculardan birisini rakiplerine verdiklerini söyleyerek, “Bütün seyahatlerimizi yazdırıyoruz.  Hiçbir yere nakit ödemiyoruz.  Kasamızda 1 TL para yok. Bu şekilde yabancı oyuncuların maaşlarını ödeyemeyiz” dedi.

2016’DAN GÜNÜMÜZE

Bellona Kayseri Basketbol Takımı Coachı Ayhan Avcı, “Bu senede bundan önce üç, dört sene gibi 2016 yılından çok ciddi bir kadro kurmuştuk şampiyon olmak için. Şampiyon olamamıştık ama 2 kulvarda final oynamıştık.  O takımın maliyeti, vergi yükü, bütün masrafları halen daha ödemekteyiz. Dolayısıyla 3-4 senedir daha makul takımlar yapıyoruz.  Bu seneki takım diğer senelere göre daha da makul ve genç.  Çok çok güzel bir ekip olduğunu düşünüyorum. En büyük yaşı olan Türk oyuncumuz 1994 doğumlu. 1997 doğumlu, 1999 doğumlu, 2000 doğumlu ve 2002 doğumlu yaklaşık 6 sporumuz var.  Bu sporcularımızın hepsi 2 senelik ve bazıları ile ise 4 senelik anlaşma yaptık.  Bunları yapma sebebimizi söyleyelim, her sene transfer ile bu iş olmuyor.  Dolayısıyla kadromuzu oluşturmak lazım. Bu amaçla yaptığımız transferlerdi bunlar.  Benim en memnun olduğum takımlarından biri bu sezonki takımım. Müthiş çalışıyorlar saha içerisinde inanılmaz efor veriyorlar ve kapasite ölçüsü bence iyi işler yapıyorlar.  Hazırlık maçlarımız gayet güzel geçiyoruz. Saha içerisinde hiçbir sorunumuz yok. Sadece bir kaç sakatlık sorunuz yaşadık. 15 senedir Kayseri’deyim.  Bu kadar iyi çalışan, bu kadar emek veren hiç bir takımım olmadı. Bu işin güzel kısımları tabi” ifadelerini kullandı.

2.5-3 MİLYON TL’LİK MALİYETLİ TAKIM

Takımın ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğuna belirten Ayhan Avcı, “İnsanlar her yerde değişik değişik konuşuyoruz o yüzden maliyeti bilmeniz açısından söyleyelim. Takım kaptanımız Melike Tuğba Oral maddi sıkıntılar nedeniyle vermek zorunda kaldık başka takıma. Bizim takımımızın Türk oyuncu maliyeti 700-750 Bin TL civarı oldu. Yabancı oyuncuların maliyeti ise 210 bin dolar toplamı.  Yaklaşık 2, 5- 3 milyon TL bulmayan bir maliyetimiz var. Bu normalde lig sıralamasına göre ilk sekizi zorlayabilir. Ama ben iddia ediyorum bu takım ilk 5’i zorlayacak bu sene. Tabi bunlar işin teknik ve taktik kısımları. Ne kadar kötü durumda olduğumuzu ben anlatamam. Bütün seyahatlerimizi yazdırıyoruz. Hiçbir yere nakit ödemiyoruz. Kasamızda 1 TL para yok. Hiçbir şekilde bu şekilde yabancı oyuncuların maaşlarını ödeyemeyiz. 14 Ekim’de oynayacağımız EURO Cup ilk maçına yabancısız çıkabiliriz. Tuttuğumuz evlerin kiraları, aldığımız malzemelerin rakamlarını inanın ödeyecek durumda değil kulüp. Nasıl olacağını bende bilmiyorum. Daha önce Bellona’dan destek alıyorduk, bu destek daha belli değil. Başka sponsorumuz yok.  Biraz dramatik konuştum ama bir gram abartı yok, olan neyse onları söyledim” dedi.

HAKEM HATASINDAN MAÇI KAYBETTİK 

Bellona Kayseri Basketbol Genel Menajeri Uğur Özden, Mersin Yenişehir Belediyespor maçında hakem hatasından dolayı mağlup olduklarını söyledi.   Özden, "Ligin ilk haftasında Yenişehir Belediyesi karşısında genç kadromuz ile çok iyi mücadele ettiğimiz maçın bitimine 5.32 dakika kala skor 68-72 iken aleyhimize çalınan basket faul kararının daha sonra sayı iptal/ kapama faulü olarak masaya gösterilmesine rağmen aleyhimize 2 sayı daha yazılmış olması genç oyuncularımızın maça ortak olduğu dakikalarda takımımızın direncini kıran bir faktör oldu" dedi.

Uğur Özden, "Sezonun ilk haftasında yaşadığımız bu talihsiz olayda art niyet aramıyoruz. Ancak hakem arkadaşlarımızdan daha yüksek form ve dikkat ile maç yönetmelerini yapılan haklı itiraza dahi teknik faul çalmanın işleri daha da zorlaştırdığını anlamalarını istiyoruz. Maçı kazanan Yenişehir Belediyesi takımını da tebrik ediyor, Avrupa kupasında ve ligde başarılar diliyoruz" ifadelerini kullandı.                                          

KURTULUŞ FORMÜLÜ MÜ?

Öncelikle Kayseri Bellona Basketbol ailesi hiç kimseyi ayırt etmeden bir kucaklaşma yapmalı.

Herkes şapkasını önüne koymalı ciddi bir özeleştiri yapmalı her şeyden önce.

Nedenleri, Niçinleri, Nasılları samimi bir dille masaya yatırılmalı…

Kayserispor gibi Bellona Basketbol’da bir türlü Kayseri’nin takımı olamadı ya da bu mantaliteyi kabul ettiremedi yıllarca bu takımı yönetenler.

Eskisi ile yenisi ile tüm basketbola katkı sağlayan herkesi bir kurtuluş platformuna davet edip neler yapıldığını ve neler yapılmasını istediğine dair açık yüreklilikle herkesi kucaklamalı.

Gerektiğinde “Taliplisi varsa bırakabiliriz” i bile konuşmalılar.

Evet… Bu takım kapanmamalı ve başka bir şehre de satılmamalı.

Daha önce biz bu sancıları Meysuspor ve 3. Lig takımlarımız ile defalarca yaşadık.

Daha önce Erol Bedir döneminde Kayserispor markası ve Şirket şapkası altına girmesi son anda direkten dönen Kayseri Bellona Basketbol takımının kurtuluşu Kayserispor’a devri ile de mümkün.

Son olarak başkan Berna Gözbaşı’nın Gençlerbirliği bayan futbol takımını satın alması son derece olumlu bir hamle ve bu hamleyi tüm kamuoyu Basketbol branşında da uzun bir süreden bu yana bekliyor.

Hadi bakalım hayırlısı.