RECEP BULUT


"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BÜTÇESİ ENTÜBE HALİNDE!”

Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer’den ilginç değerlendirme...


ÖZER, “1 MİLYAR 100 MİLYON  TL BORÇ YÜKÜ VAR!”

*** Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, Büyükşehir Belediye bütçesini değerlendirdi. Özer, “Büyükşehir Belediyesi kelimenin tam anlamıyla borç batağında. Yani günümüzün moda tabiriyle entübe halinde! Toplam 1 milyar 100 milyon TL borcu var. Aylık en az 200 faiz ödüyor. Bu gidişle ve bu borç yüküyle belediyenin ayakta kalması mümkün değil” dedi.

ÖZER, “DOĞRUDAN TEMİN ARTTI

İHALELER AZALDI!”

*** Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunu değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer,”Faaliyet raporuna göre Büyükşehir Belediyesi ihale yoluyla mal ya da hizmet temin etme yolundan ziyade doğrudan temin yoluna gitmiş. Bir önceki yıla oranla bu yöntem üç kat artmış. Bence bu doğru bir yöntem değil bir an önce bu yöntemden vazgeçilmeli” dedi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı olağan toplantısı vardı…

Önceki gün değişik komisyon üyelikleri ile 5 kişilik Encümen Üyeliği, 1.ve 2. Başkanvekilliği ile 2 meclis katibinin seçiminden ve alınan oy oranlarından bahsetmiştim…

Bugünde 2020 yılı bütçe görüşmelerinden bahsedeceğim…

Bütçe görüşmeleri esnasında hem İYİ Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel hem de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer söz alarak Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı bütçe üzerinde görüş ve düşüncelerini dile getirmişlerdi…

Önceki gün CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer ziyaretimize geldi…

Epey sohbet ettik…

Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı bütçesiyle ilgili çok iyi hazırlanmıştı…

Meclis üyelerine dağıtılan faaliyet kitabı üzerinde tek tek not almış, kafasına takılan hususların altını kırmızı kalemle çizmiş ve onları da meclis kürsüsünde dile getirmişti.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE

BÜTÇESİ ENTÜBE HALİNDE…”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, faaliyet raporunda yer alan rakamlardan yola çıkarak, “Bakın bu rakamlara göre Büyükşehir Belediyesi resmen batık durumda. Günümüzün moda tabiriyle entübe halinde!” dedi.

“Niye böyle söylüyorsunuz?” diye sordum.

Elinde ki faaliyet raporunu gösterdi:

“Belediyenin 2020 yılı bütçe rakamlarına göre 1 milyar 100 milyon TL borcu var. Yani eski para birimiyle 1 katrilyon 100 milyar lira. Aktif büyüklüğü 4 milyar lira. En az aylık 200 milyon lira faiz ödüyor. Böyle bir özel şirketinizin olduğunu düşünün gidin herhangi bir bankaya kredi talep edin size kuruş kredi vermez. Niye sizin bütçeniz batık durumda da ondan. Faaliyet raporuna maalesef gelir tablosunu koymadılar. Koymuş olsalar idi gelir-gider tablosunu daha net yorumlayabilirdik” dedi.

“Peki, Büyükşehir Belediyesi bu şartlar da nasıl çarkını döndürecek?” diye sordum.

Özer, “Bu şartlar da çevirmesi mümkün değil. Ha bire bir şeyler satacaklar. Mesela arsa gibi şeyler. Başka türlü işi döndürmeleri mümkün değil” dedi.

ÖZER, “DOĞRUDAN TEMİN ARTTI

İHALELER AZALDI!”

Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunu değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer,”Faaliyet raporuna göre Büyükşehir Belediyesi ihale yoluyla mal ya da hizmet temin etme yolundan ziyade doğrudan temin yoluna gitmiş. Bir önceki yıla oranla bu yöntem üç kat artmış. Bence bu doğru bir yöntem değil bir an önce bu yöntemden vazgeçilmeli” dedi.

Özer, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na 100 milyon TL bütçe ayrılmış olmasına rağmen sadece 41 milyon TL’nin harcanmış olmasının Büyükşehir Belediyesi’nin kırsala nasıl baktığını ortaya koyduğunu da dile getirerek, “Sosyal Hizmetlere de 11 milyon TL ayrılmış ama 5 milyon 700 bin TL harcanmış. Oysa esas şimdi sosyal hizmetlerin daha aktif olması gerekiyor. Eskiden Belediye iaşe kartı falan dağıtırdı son iki yıldır o da yok. Park Bahçeler’de de 39 milyon TL ayrılmış ama 19,5 milyon TL harcanmış. Keza yine Fen İşleri’ne 155 milyon TL ayrılmış fakat 95 milyon TL harcanmış. Şehir trafiğinin bu kadar tıkanıklık içinde olması, açılan yolların sınırlı olması Fen İşleri’nin harcamasından gayet net anlaşılabilir. Ama ne ilginçtir ki en büyük harcama kaleme İştirakler ve İşletmeler Daire Başkanlığı’nın. Bu birime 140 milyon TL ayırmışız ama bu birim 423 milyon TL harcamış. Yani 280 milyon TL bütçe fazlası harcama yapmış. Bu nasıl oluyor? Ne yapmış İştirakler ve İşletmeler Daire Başkanlığı? ” dedi.

Belediyenin borç yükünün artmasında en büyük tehlikenin Ulaşım A.Ş.’den gelen borcun dikkat çekici olduğunu sözlerine ekleyen Özer, “Sadece Kayseri Ulaşım A.Ş. değil diğer büyük şehirlerde de Ulaşım A.Ş.’ler zarar ediyor. Ama belediye buna bir çözüm bulmak zorunda. Ulaşım A.Ş. bir yılda 157 milyon TL zarar etmiş. Ulaşım A.Ş. böyle giderse resmen batar. Sırf Ulaşım A.Ş. Büyükşehir Belediyesi’ne iki yılda yarım milyara yakın borç yükü getirecek. Öyle olursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 100 milyon lira olan borç yükü de 1 milyar 600 milyon lirayı bulur. Bu rakamlarla da belediyenin bu çarkı çevirmesi mümkün değil. İşte o nedenle Büyükşehir Belediyesi entübe halde diyorum” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, Büyükşehir Belediyesi’nin  2020 yılı bütçesini böyle yorumluyor… Bakalım Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç bu yoruma nasıl değerlendirecek?