MUSTAFA CENGİZ


400 BİNİ SOLLADIK!...

Size Türkiye gerçekleri ile ilgili bir rakam daha vereyim. Türkiye’de günlük geliri 30 TL civarında olan kaç kişi var biliyor musunuz? Tamı tamına 7.5 Milyon kişi geçimini günlük 30 TL kazanarak elde ediyor. Şimdi denilebilir ki Gayri Safi Milli Hasıla rakamları 12.500 Dolar civarında. Şu anda bu rakam 9.500 Dolarlar civarına gerilemiş durumda. Kaldı ki bu rakamda Türkiye’nin 84 Milyonluk nüfusuna bölünmesi ile elde edilen ve yukarıda yazdığımız 7.5 Milyonluk nüfus dahil zenginlerin kazandıklarının herkese eşit gibi dağıtıldığı hikayesinden başka bir şey değil…


TÜİK geçtiğimiz günlerde ilimizdeki Motorlu Taşıt sayısını açıkladı.

Bu köşede zaman zaman TÜİK’in verilerine ya da değişik rakamlara yer vererek gündeme dair gelişmeleri kendi bakış açımızdan yorumlamaya gayret ediyoruz.

Son verilere göre “Kayseri’de Motorlu Taşıt Sayısı 405 Bin oldu”

Resmi veriler TÜİK Kayseri Bölge Müdürü Mehmet Varan’dan.

TÜİK’in Motorlu Kara Taşıtları Eylül 2021 rakamlarına göre Kayseri’de Eylül ayı itibariyle toplam taşıt sayısı 405 bin 731 olurken, Türkiye genelinde Eylül ayında 92 bin 996 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı.

Kayseri’de Eylül ayı itibariyle toplam taşıt sayısı 405 bin 731 olurken, bu rakam  komşu illerde ise Sivas’ta 169 bin 918 ve Yozgat’ta  ise 110 bin 763 olarak netleşti.

İLGİNÇ BAKIŞ AÇISI…

Son dönemlerde şu moda oldu…

“Herkesin evi var. Evinin önünde arabası var. Evdekilerin bakın bakalım kaç tane cep telefonu var?”

Bu sorular akla zarar sorular.

Bu konuyu AK Parti iktidarı döneminde Türkiye’de insanların evi, arabası, telefonu, hastanesi, Ambulansı, Çamaşır makinesi yokmuş gibi göstermekte daha da uç söylemler.

Kaldı ki insanların kullandıkları zorunlu ihtiyaç maddelerini bir zenginlik gerekçesi göstermek daha da büyük bir mantıksızlık.

Bugün Ev, Araba Telefon herkes için zaruri bir ihtiyaçtır ve bunu da lüks göstermek hele hele de insanların Asgari ücretle üç beş nüfusa baktıkları bir dönemde üç-beş yerden maaş alanları söylemesi de abesle iştigal bir durumdur.

RAKAMLARA YORUMLAR…

Son dönemlerde özellikle konut fazlasını daraltmak amacı ile hükümetin Konut kredilerine dair bir hamlesi var.

Otomobil’de benzer kredilerin bir ürünü olarak son dönemlerde patlamış bir ihtiyaç.

Banka kredileri ile alınan otomobiller rakamı patlatmış durumda.

Peki ya gerçekte durum nedir?

Türkiye’de her 100 kişiden 17’sinin otomobili var.

Aslında bu rakamda biraz farklı yorumlanabilir zira bir ailenin birden fazla Motorlu taşıdı nüfusa bölündüğü zaman bu rakam ortaya çıkıyor.

Türkiye’de 5.8 yani her 6 Kişiden birinin Otomobili var.

Peki Avrupa’da durum ne mi?

Her 100 Kişiden 51’i Otomobil sahibi.

Yani her iki kişiden birisi Motorlu taşıt sahibi.

7.5 MİLYON KİŞİ AÇLIK SINIRI ALTINDA

Size Türkiye gerçekleri ile ilgili bir rakam daha vereyim.

Türkiye’de günlük geliri 30 TL civarında olan kaç kişi var biliyor musunuz?

Tamı tamına 7.5 Milyon kişi geçimini günlük 30 TL kazanarak elde ediyor.

Şimdi denilebilir ki Gayri Safi Milli Hasıla rakamları 12.500 Dolar civarında.

Şu anda bu rakam 9.500 Dolarlar civarına gerilemiş durumda.

Kaldı ki bu rakamda Türkiye’nin 84 Milyonluk nüfusuna bölünmesi ile elde edilen ve yukarıda yazdığımız 7.5 Milyonluk nüfus dahil zenginlerin kazandıklarının herkese eşit gibi dağıtıldığı hikayesinden başka bir şey değil…

LÜKS DEĞİL, ZARURİ İHTİYAÇ

Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %24,0 artarak 913 bin 169 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %13,5 azalarak 31 bin 133 adet oldu.

Böylece Ocak-Eylül döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 882 bin 36 adet artış gerçekleşti.

Hiç kuşku yok ki herkesin araç sahibi olması son derece önemli ve bu lüks değil ciddi bir ihtiyaçtır.

Ancak rakamları yorumlarken başta siyasiler olmak üzere perde arkalarını da iyi okumak ve kendi bakış açından değerlendirirken ve söylemlerde bulunurken, gerçekleri de gizlememek aynı şekilde zorunluluktur.

ASLINDA DÜŞÜŞ VAR…

Sonuç; Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Eylül ayı sonu itibarıyla 25 milyon 22 bin 960 olurken,  Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %3,0 Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %12,0 oranında azaldı.
Ocak-Eylül döneminde 913 bin 169 adet taşıtın ve sadece Eylül ayında 44 bin 488 adet otomobilin trafiğe kaydı yapılırken, Ocak-Eylül döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %61,4'ü benzin yakıtlı.
Ve… Son bir ayrıntı daha.

Ocak-Eylül döneminde kaydı yapılan otomobillerin 202 bin 995'i beyaz renkli…